zaterdag 19 november 2011

Koewacht - Ommetje Mosseldreefpad

Parkeren: Koewacht - Kerkplein (N51°13.621 - E003°58.567). Start: Kerkplein. Soort wandeling: rondwandeling. Afstand: 6,5 km. Ondergrond: 30% onverhard. Omgeving: landelijk met bospercelen. Bewegwijzering: Geen. Bijzonderheden: Honden aan de lijn. Ten dele over Belgisch grondgebied. Beoordeling: *****

Koewacht is een grensdorp. Het grootste stuk maakt deel uit van de gemeente Terneuzen. De rest is verdeeld over de Belgische gemeenten Moerbeke en Stekene. Het dorp heeft 4233 inwoners (2011), de naam van het dorp verwijst naar het ‘koeien wachten’. Koewacht is bekend om zijn vlascultuur; er is ook een vlasmuseum waarin de bewerking van vlas centraal staat. De ligging op de grens geeft een heel eigen karakter aan het dorp.
Alles over de historie van en natuur rond Koewacht vind je via deze link: http://www.koew8.nl/.

Voor deze wandeling hebben we gebruik gemaakt van de wandelkaart Ommetje Mosseldreefpad. De route is verkrijgbaar bij Fietscafé 't Zand - 't Zand 26 - 4576 CC Koewacht.

 
We liepen deze afwisselende route in de late herfst (18 november). Het was nog wat mistig bij vertrek, maar in de loop van de wandeling brak de zon door. Dat zag er vriendelijker uit, maar ons lijkt dit in alle jaargetijden een aardige wandeling.

 
Al vrij snel na het verlaten van het Kerkplein verlieten we de dorpskom en volgden we een onverhard pad langs een weide. Rechts van ons lag een bosgebiedje. We kwamen uit op een verharde weg die de loop van de "Zoute Vaart" volgde: nu een langzaam breder wordende sloot, vroeger één van de vaarwegen naar Gent. Ze vormt tevens de grens met België. Aan het eind van de weg stapten we even naar links voor een beter zicht op De Boskreek: leuk plekje om 's zomers even te gaan zitten.

 
Nadat we Grenspaal 288 gepasseerd waren, kwamen we op een breed onverhard pad. Afwisselend liepen we ongeveer een kilometer over een graspad, een met hoge populieren omzoomd karrenspoor, een bospaadje en tenslotte tussen twee weilanden door naar de asfaltweg. Aan het einde van dit boerenlandpad moesten we een veecorridor passeren: even aan het handvat het schrikdraad naar beneden duwen om er over heen te kunnen stappen. De koeien hadden er wel een zooitje van gemaakt: goede wandelschoenen zijn hier onontbeerlijk. De meeste asfaltwegen waar we over liepen waren rustig. Aan de tuinen van de huizen en de bosperceeltjes die we passeerden was te zien dat we ons op zandgrond bevonden: dennen, berken, eiken. Na nog een stukje asfaltweg volgden we een lang zandpad door een oud landschap: elkaar kruisende zandpaden omzoomd door struiken en bomen, met daar tussen de akkertjes.

 
Aan het einde van de Abelendreef, na een oude boerenhuis met binnenhof (1755), sloegen we rechtsaf de Koewachtsesteenweg in, na de bocht met zicht op het panorama van Koewacht. Er worden op deze gronden leliebollen geteeld, dat moet 's zomers een fantastisch gezicht zijn: wij zagen nu alleen de uitgebloeide akkers.

 
Een kerkepaadje langs de oude Belgische kerk bracht ons weer naar Nederland. Tot 1915 kwamen ook de Nederlandse katholieken hier kerken. Ten gevolge van de WO I werd de kerk onbereikbaar voor hen: de Duitsers hadden met een stroomdraad de grens afgesloten. Er is toen een houten noodkerk gesticht voor hen. In 1922 werd deze vervangen door de Philippus en Jacobuskerk.

 
De grens loopt hier echt midden door het dorp: grenspaal 289 staat iets oostelijk van de route door het dorp. Langs nog enkele bezienswaardige panden die allemaal van keurige informatiebordjes zijn voorzien, komen we weer aan op het kerkplein.

 
Een leuke kennismaking met het buitengebied van dit Vlassersdorp. Op het informatiebord bij de start lezen we nog dat er ook nog een fietsroute: Vlas- en fortenroute Koewacht (25 km) en een wandelroute Koewacht Uit de kunst verkrijgbaar is. In Koewacht kunt u ook nog het Museum 't Vlasschuurke bezoeken.
 
Bij de streek VVV-kantoren en de -folderposten is bovendien de wandelfolder Koewacht & Margrette, natuurlijk! verkrijgbaar, die 4 routes in Koewacht combineert. Je kunt er een dorpswandeling mee maken van 6 of 10 km, of een natuurwandeling van 6,5 of 11 km. Of deze wandelingen combineren tot een nog langere. Hierover meer in een later blog.

© JannieTr, november 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten