donderdag 24 november 2011

Aardenburg - De Omloper van Aardenburg


Parkeren: Aardenburg - Markt (N51°16.419 - E003°27.011). Start: Markt. Soort wandeling: rondwandeling. Afstand: 7 km. Ondergrond: 44% onverhard. Omgeving: landelijk, historisch, vestingwallen, bospercelen. Bewegwijzering: Gele pijl op een groen bordje. Bijzonderheden: Honden aangelijnd toegestaan. Beoordeling: *****.

Aardenburg is de oudste stad van Zeeland. De vroegste sporen van bewoning dateren van zo’n 6.500 jaar geleden. De Romeinse, de Middeleeuwse en de 17de eeuwse vestingwerken, de eeuwenlange bewoning en de hoge ligging maken van de bodem van Aardenburg één groot archeologisch erfgoed én een prachtig natuurgebied. In het oude stadsgedeelte, voor een groot deel gelegen op het Middeleeuwse stratenplan, zijn nog vele 16de, 17de en 18de eeuwse gevels te bewonderen.
Meer over alle bijzonderheden van deze stad en omgeving zijn te vinden via deze links: Aardenburg-Cultuurstad of Aardenburg-Kikkerstad .

Voor deze wandeling hebben we gebruik gemaakt van de wandelfolder De Omloper van Aardenburg. De route is verkrijgbaar bij de VVV en de folderpost Museum Aardenburg. Daarnaast is beschikbaar voor kinderen (8 - 12 jaar): Natuurleerpad Aardenburg, een fraai uitgevoerde puzzeltocht over dezelfde route met natuur- en historieopdrachten (antwoorden achterin). Deze is o.a. verkrijgbaar bij Galerie Griffione, Marktstraat 7,  4527CL Aardenbrug.

 
De Omloper start bij het informatiepaneel op de Markt. Daar staat o.a. op vermeld dat een Omloper in de Middeleeuwen een boek was waarin de grootte en de ligging van de percelen buiten de Vesten beschreven stond. De eerste gele routepijl op het groene bordje is bevestigd aan dit infobord en wijst de juiste kant uit.

 
Vrijwel direct wordt de Markt, met daarop menig interessant gebouw, verlaten en gaan we het buitengebied in. Vanaf hier lopen we met een grote boog om de stad Aardenburg heen, met geregeld zicht op de toren van de Sint Bavokerk.  Slechts af en toe passeren we een stukje woonwijk.


 Dankzij de wandelfolder (en het natuurleerpadboekje) is het mogelijk onderweg kennis te nemen van allerlei bijzonderheden die anders wellicht aan de aandacht ontsnappen. Sommige daarvan worden ook op infobordjes of- panelen vermeld. Maar ook zonder dat alles is dit een aantrekkelijke wandeling, die goed bewegwijzerd is.

Vermeldenswaardig zijn o.a.:


 - De aardappelkelder/grafkelder aan de Akkerstraat
 Vroeger werden bij boerderijen bewaarplaatsen gemaakt, o.a. om aardappelen en wortelen vorstvrij te kunnen bewaren. Er werd een put gegraven en daarboven een stenen gewelf gemetseld. Daarna werd er grond opgelegd, die begroeide met gras. In de oorlog gebruikte men deze kelders ook als schuilplaats tegen kogels of bomscherven. De kelder aan de Akkerstraat is geheel gerestaureerd. Er wordt echter over getwijfeld of dit wel van oorsprong een aardappelkelder was. Men vermoedt dat het een voormalige grafkelder is. Het hele verhaal is te lezen op het infobordje ter plekke.
Wie goed oplet, ziet bijna aan het eind van de route aan de Noordstraat de verweerde overblijfselen van een dergelijke aardappelkelder.


 - De Elderschans
 Tijdens de Tachtigjarige Oorlog legde Prins Maurits een aantal schansen aan ter verdediging van o.a. Aardenburg en Sluis. Dit was er één van. In latere eeuwen werd dit gebied uitgebouwd tot een buitenplaats voor notabelen. De huidige villa dateert uit de jaren 80 van de 19e eeuw. In het parkbos is het oorspronkelijke dubbele grachtensysteem weer zichtbaar gemaakt. Het is er in elk jaargetijde prettig wandelen. In het voorjaar vallen de grote hoeveelheden sneeuwklokjes en andere stinsenplanten op.

 
-De muurschilderingen
Er zijn in Aardenburg 3 grote muuschilderingen aangebracht op blinde muren die perioden uit de historie van de stad weergeven. Eén ervan ligt op de route: De berenning van Aardenburg (aanval door de Fransen in 1672). Middeleeuws Aardenburg ligt iets van de route af bij de Kaaipoort (even er onderdoor) en het Romeins Castellum is te bereiken door bijna aan het einde van de wandeling langs de Sint Bavo naar het eind van de Sint Bavostraat te lopen. Rechts om de hoek bevindt deze schildering zich op de blinde muur van het woonhuis.

- Het skatepark
Helemaal in stijl is het skatepark op de route: een Romeinse tempel.

- Poëziepanelen
Her en der langs de route staan kunststof panelen met gedichten. Heeft u belangstelling voor poëzie, dan bent u hier op de goede plaats. De stad hangt er vol mee.

- De historische binnenstad wordt met deze route niet aan gedaan. Ze is het bezoeken echter zeker waard. Hierover in een later blog meer.

In Aardenburg kunnen nog een aantal (beschreven) wandelingen gemaakt worden.
Voor het Kikkerpad, dat u door Aardenburg voert,  volgt u de bordjes met de kikker. Een bijbehorende kaart met plattegrond geeft achtergrondinformatie.
De Wallenwandeling (5 km) gaat over de resten van de zeventiende-eeuwse stadswallen. Hierbij hoort een boekje met kaart en achtergrondinfo. U volgt de bordjes met Wallenroute.
Dan is er nog de Natuurwandeling (9,5 km), niet bewegwijzerd, maar ook te koop als boekje met kaart en info. Dit alles is te koop bij de VVV-folderpost.

 
Tenslotte zijn er nog verschillende poëzieroutes. Voor informatie over de Loopwijzer Aardenburgse poëzieroutes gaat u naar de website van de Stichting Cultureel Aardenburg.

In het Archeologisch Museum zijn de schatten uit het rijke verleden te bezichtigen en een bezoekje aan de meer dan 1000 jaar oude Sint Baafskerk (met beschilderde grafkelders uit de 13e en 14e eeuw) is een ervaring op zich. Ook de r.k. kerk Maria Hemelvaart (bedevaartskerk Onze Lieve Vrouw met de Inktpot) is het bezoeken waard.

©JannieTr, november 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten