zondag 21 mei 2017

Week 20: LAW 5 Het Nederlands kustpad van Sluis naar Breskens

Ik weet niet waar ik heen ga, maar ik ben onderweg (Voltaire).

Wie zegt graag LAW's lopen, krijgt steevast te horen: O, zeker het Pieterpad? Dat is ondertussen bijna net zo bekend als de Elfstedentocht, maar er zijn nog zoveel meer mooie LAW's in Nederland en vergeet ook de streekpaden niet. Daarvan liepen wij er met plezier enkele in onze vakanties (Twentepad, Krijtlandpad, Scholtenpad). 


De naam LAW® staat voor Lange-Afstand-Wandelpad. Een LAW is een wandelroute van minstens 100 km, die u kunt volgen aan de hand van de bekende wit-rode® markering en een wandelgids. Meestal doorkruisen ze een groot deel van Nederland en zijn dan vele honderden km lang.
Een Streekpad is ook een Lange-Afstand-Wandelpad. Het is meestal een rondwandeling die binnen één regio blijft. De lengte varieert van 80 tot 350 km. Streekpaden zijn geel-rood® gemarkeerd. Ook deze Streekpaden hebben een eigen wandelgids.

In Zeeuws-Vlaanderen starten twee Nederlandse LAW's: het Nederlandse Kustpad en het Grenslandpad.


LAW: Het Nederlands Kustpad deel 1

Het Nederlands Kustpad deel 1, van Sluis naar Hoek van Holland, maakt deel uit van het langste aaneengesloten wandelpad van Nederland, in totaal 725 km. Dit deel heeft een lengte van 210 km. Deel 2 loopt van Hoek van Holland naar Den Helder of Den Oever (233 km), deel 3 van Stavoren naar Bad Nieuweschans (268 km). Ik heb nog een oude gids (1997) waarin de aftakking van Bergen op Zoom naar Goedereede ook opgenomen is. Of die in de nieuwe gids staat is mij niet bekend.


In West-Zeeuws-Vlaanderen is de laatste jaren veel veranderd. Er zijn natuurgebieden bijgekomen, de kust is verhoogd en verstevigd: op de meeste plaatsen met uitbreiding van het duingebied en in de buurt van Breskens met een fraaie dijk. Alle stranden zijn ruim, met op geregelde afstand een behoorlijke strandtent (voor de meeste is de term "strandtent" achterhaald). De paden over dijk en duin bieden mooie vergezichten. De (voormalige) vuurtoren is in het weekend te bezichtigen en wordt dan bemand door gidsen die veel over de geschiedenis van het monument en de omgeving kunnen vertellen.

De route start in Sluis, een vestingstad die er om vraagt er niet te snel doorheen te lopen. En eindigt in Breskens, waar de veerboot naar Vlissingen vertrekt. Je passeert Retranchement (ook een vestingstadje uit de Tachtigjarige oorlog), Cadzand-Bad (badplaats van allure met net een nieuwe, fraaie jachthaven), Nieuwvliet-bad  en gaat dan door het natuurgebied De Verdronken Zwarte Polder. Afwisselend volg je de kust en de natuurgebieden in het binnenland. In de buurt van Groede is even afslaan naar Groede Podium een aanrader: een bunkerdorp uit WO II met heel veel info, speelmogelijkheden voor kinderen en horeca (onze kleindochters zijn dol op de wafels, poffertjes en pannenkoeken daar). Dan langs de vuurtoren naar Breskens. De veerhaven ligt buiten het dorp, maar wie tijd en trek heeft vindt in het dorp diverse eetgelegenheden, met o.a. veel verse vis en een pannenkoekrestaurant.


Aan de overkant van de Westerschelde gaat de route verder. De afstand Sluis-Breskens is ongeveer 28 km. Houd er rekening mee dat buiten het seizoen de veerboot minder afvaarten heeft en het busvervoer beperkt is. Voor geoefende wandelaars is de etappe in 1 dag te lopen, maar wie ervan wil genieten en misschien nog musea wil bezoeken is twee dagen logischer. Groede (met zijn mooie museumstraatje) zou in dat geval een mooie pleisterplaats halverwege zijn met voldoende overnachtingsmogelijkheden.

Alle informatie over routes en het bestellen van een wandelgids kun je vinden bij het Wandelnet.

Ook het Grenslandpad (LAW-11) begint in Sluis, maar daarover een volgende keer.

© Jannie Trouwborst, mei 2017.


Ondertussen zit het hier thuis een beetje tegen met ziekte en andere tegenslagen. De afgelopen weken zijn er geen lange wandelingen ondernomen. In week 19 t.m. 20 is er 25 km afgelegd in dagelijkse rondjes dorp en/of polder en strand.

Stand na 20 weken: 354/1000km.

1 opmerking:

  1. Mooie blog. Ik liep ook de tocht van Breskens naar Sluis. Heel mooi met veel variatie Groeten Didier Reynaert

    BeantwoordenVerwijderen