maandag 19 juni 2017

Groene Wisselstadswandeling Bergen op Zoom

Een excuus is een reden, maar een reden is niet altijd een excuus.

Week 24 alweer van de #1000km wandelen uitdaging. En het gaat niet zoals gehoopt. Het excuus is, dat eerst mijn echtgenoot en wandelmaatje ziek werd en terwijl die weer opknapte, kreeg ik een voetprobleem. Maar dat is natuurlijk geen reden om het dan maar helemaal op te geven. We pakken de draad weer langzaam op en hopen de achterstand in de vakantie in te halen. Onderaan vind je het resultaat tot en met het afgelopen weekend.

Groene Stadswisselwandeling in Bergen op Zoom

Zo gaat dat als je tegen onverwachte gebeurtenissen aanloopt: de Vrije Keuzedag van mijn Voordeelurenabonnement voor deze periode en het vooraf bestelde meereiskaartje voor mijn echtgenoot dreigden hun geldigheid te verliezen. Ze waren bedoeld voor Den Haag, om een bezoek te brengen aan de Japanse tuin op Landgoed Clingendael, die maar een paar weken per jaar open is. Daar is het nu te laat voor en het is ook nog te ver op dit moment. Dan lijkt een stadswandeling in de buurt een goede keus: het werd Bergen op Zoom. En daar hebben we geen spijt van!

Bergen op Zoom ligt aan de spoorlijn van Zeeland richting de rest van Nederland. We rijden er vaak voorbij op weg naar andere wandelbestemmingen en voor familiebezoek. We vonden het onderhand tijd er eens uit te stappen en met behulp van deze Groene Wisselwandeling de stad te verkennen. Ze heeft ons verrast. 

Via de Wandelzoekpagina hebben we de route in de GPS geladen en de routebeschrijving met kaartje uitgeprint (KLIK HIER).  De inleiding op de site vertelt ons wat we kunnen verwachten: een stad vol geschiedenis en fraai gerestaureerde monumenten met het nodige groen en water. Lommerrijke parken, imposante kerken, de gezellige Grote Markt vol terrassen, Museum Het Markiezenhof: je komt er allemaal langs op deze afwisselende wandeling.

Maar naast alles wat in de inleiding staat beschreven, ontdekken we het één en ander dat ik graag als tip meegeef. In het Museum Het Markiezenhof waren we al eerder, het is een bezoek zeker waard. Dat slaan we deze keer dus over. Wie echter daarna over de binnenplaats loopt langs het West-Brabantsarchief, kan door een poortje een tuin in waar mooie rustplekjes zijn, een heemtuin met bijzondere planten, en beelden. Het mij zeer aansprekende beeld 'Anthonis en Rombout Keldermans' verwijst naar de oorspronkelijke bouwmeesters van Het Markiezenhof, het geslacht Keldermans. Afkomstig uit Mechelen kregen zij op het einde van de vijftiende eeuw opdracht de woning uit te bouwen tot een stadspaleis.

Een andere ontdekking is Den Aarden Kruik, een pottenbakkerij en keramiekwinkeltje vlakbij de Gevangenpoort (Lievevrouwestraat 43). Hier vind je prachtige, creatieve beeldjes e.d.voor een hele schappelijke prijs, gemaakt door psychiatrische patiënten. Leuk als cadeautje, maar wij kochten er één voor onszelf. Jammer dat we hier niet dichterbij wonen: ik zag genoeg waar ik iemand een plezier mee zou kunnen doen.
We hebben de wandeling op ons gemakje gedaan, tijd genomen om de vele (gevel)gedichten te lezen en gevelstenen te bewonderen. En ook wie oog heeft voor architectuur komt volop aan zijn trekken. Mijn favoriet is het Dr. Möller Lyceum (en de vlakbij gelegen conciërgewoning) uit 1926 van de architecten J. Wielders en Q.J. Horsten. Maar Bergen op Zoom heeft nog 302 Rijksmonumenten.... Je kijkt je ogen uit.

Wie goed oplet, komt veel verwijzingen tegen naar het carnaval in het Krabbegat, zoals de stad dan heet. De naam 'het Krabbegat' slaat terug op de 'Meekrap', een plant die vroeger werd gebruikt als grondstof voor de rode kleurstof alizarine en veel geteeld werd in Bergen op Zoom. Tegenwoordig bestaat deze teelt weer voor het maken van biologisch vriendelijke kleurstoffen. Het symbool van het Krabbegat is echter niet de plant, maar het dier dat in de uitspraak identiek daaraan is: de krab. Een inwoner van Krabbegat wordt een Krab genoemd. (In Den Aarden Kruik waren dan ook de nodige creatieve krabbenbeeldjes te vinden).
Andere belangrijke elementen van het carnaval in het Krabbegat zijn o.a. de Geit en De Gouden Draak. Ze staan op de foto's bij dit blog, het verhaal erover (en nog veen meer) vind je HIER.

We komen nog eens terug om de monumenten van binnen te bekijken met een gids (stadswandeling vanaf 13.00 uur). Het viel ons op dat er veel mooi gerestaureerde panden zijn, maar dat er helaas ook hier en daar nog wel wat werk aan de winkel is. Maar men doet zijn best in Bergen op Zoom, is onze indruk. We liepen de route op onze GPS en konden de weg goed volgen. De geprinte routebeschrijving en kaart konden in de rugzak blijven zitten. Deze mooie en gevarieerde Groene Wisseltocht wordt (blijkens de reacties op de wandelzoekpaginga) niet heel vaak gelopen. Wij kunnen hem echter van harte aanbevelen: zeker in combinatie met een museumbezoek is je dag welbesteed.
Voor ons was de totale afstand geen 7 maar 8,5 km, maar we zijn dan ook af en toe van de route afgeweken.

© Jannie Trouwborst, juni 2017. 


Week 21: 11 km - Week 22: 0 km - Week 23: 10 km - Week 24: 21,5km. Maakt totaal: 396,5/1000 km.

3 opmerkingen:

  1. Leuk om te weten: deze Groene-stads-Wissel is bijna 1500 keer gelopen. Leuk verhaal, Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! Zeker leuk om te weten! En dat mogen er nog veel meer worden. Het aantal reacties op de Wandelzoekpagina viel me een beetje tegen, maar dat zegt natuurlijk niks: niet iedereen registreet zijn bezoek daar natuurlijk.

      Verwijderen
  2. Tip voor de Japanse tuin: in de Herfst is deze tuin tegenwoordig ook open. Ik heb jarenlang gewerkt bij het Instituut in het park, vandaar dat ik het weet

    BeantwoordenVerwijderen