zondag 9 juli 2017

LAW 5: Het Nederlands Kustpad: Vlissingen naar Westenschouwen

In Zeeuws-Vlaanderen starten twee Nederlandse LAW's: het Nederlandse Kustpad en het Grenslandpad. Vorige keer schreef ik over de etappe Sluis-Breskens (KLIK HIER). Dit keer enkele ervaringen over de route tussen Vlissingen en Westenschouwen.

LAW 5: Het Nederlands Kustpad deel 1 (vervolg)

Een LAW-route is in principe een doorlopende tocht van honderden km. Het Nederlands Kustpad deel 1, van Sluis naar Hoek van Holland, maakt deel uit van het langste aaneengesloten wandelpad van Nederland, in totaal 725 km. Dit deel heeft een lengte van 210 km. Deel 2 loopt van Hoek van Holland naar Den Helder of Den Oever (233 km), deel 3 van Stavoren naar Bad Nieuweschans (268 km). Ik heb nog een oude gids (1997) waarin de aftakking van Bergen op Zoom naar Goedereede ook opgenomen is. Of die in de nieuwe gids staat is mij niet bekend.

In etappes


Uit contacten met andere wandelaars werd mij al snel duidelijk, dat slechts een klein aantal van hen ervoor kiest de route aaneengesloten te lopen, met overnachtingen onderweg. De meesten lopen 1 of 2 dagen per maand een etappe en gaan de volgende keer verder waar ze gebleven zijn. Als de reis naar het beginpunt met de auto wordt ondernomen, spreken ze vaak af met anderen om ook bij het eindpunt over vervoer te beschikken. Anders moet er fietsen aan te pas komen. Want juist op de mooiste gedeelten van de route is het met het OV niet altijd even gunstig gesteld.
Wie op deze manier een LAW wandelt heeft het voordeel dat hij ervoor kan kiezen bepaalde stukken over te slaan en de krenten uit de pap te halen. Al zal de echte LAW wandelaar natuurlijk elke meter willen bewandelen.

 
Duinen, dijken en Deltawerken

Onze ervaringen met het gedeelte tussen Breskens en Hoek van Holland zijn fragmentarisch. Toen wij nog in Spijkenisse woonden hebben we af en toe vanuit Hoek van Holland gelopen. Nadat we verhuisd waren naar Zeeuws-Vlaanderen zijn we in Sluis begonnen. De Deltawerken kennen we op ons duimpje en we zijn dan ook tientallen keren over de Oosterscheldekering gereden, hebben er ook gewandeld. En dat geldt ook voor de Veerse Dam, de Brouwersdam en de Haringvlietdam. Voor wie het allemaal nieuw is, is het wellicht interessant ook deze etappes te lopen. Wil je echter in je wandelweekend zoveel mogelijk genieten van een natuurlijke omgeving, dan liggen er nog andere begerenswaardige plekken op je te wachten.

Walcheren 


Wij staken met het veer over van Breskens naar Vlissingen en liepen op verschillende dagen de route tot aan Vrouwenpolder. Je start bij het station en loopt langs de kust met aan de ene kant zicht op de stad en aan de andere kant de zee. Dijk, duinen, duinbossen, kreekresten, genoeg horeca tot aan Westkapelle. Daar ga je het dorp in. Het museum Polderhuis Westkapelle en de grote Vuurtoren zijn een bezoek zeker waard. De saaie zeedijk wordt je bespaard en via het karakteristieke Walcherse polderlandschap kom je ruim voor Domburg weer op het duin terecht. Domburg is een heerlijk stadje, dat je niet zomaar voorbij kunt lopen. Het kunstenaarsleven van vroeger bepaalt de sfeer nog steeds. Een mooie overnachtingsplek, als je een heel weekend wandelt.

De volgende etappe is een bijzonder natuurbelevenis: door de Manteling (duinbossen en landhuizen) en de duinen naar Vrouwenpolder. Onderweg kom je langs TERRA MARIS (Zeeuws biologisch museum) met horecagelegenheid en Kasteel Westhoven (Hostel) en via Natuurgebied Oranjezon (Zeeuws Landschap) op het strand terecht. Aan de voet van de Veerse dam ligt het voormalige Fort Haak, een schitterende subtropische tuin. Je kunt er koffie en thee drinken en je mag er je meegebrachte lunch opeten.


Veerse Dam en Oosterscheldekering


Wil je de dammen opnemen in je tocht, dan zou ik de Veerse dam nog oversteken. En later de volgende etappe oppikken bij Neeltje Jans. De natuur op Neeltje Jans is mooi, je kunt er een infopunt over Nationaal Park De Oosterschelde bezoeken (TOPSHUIS) en daarna nog twee delen van de Oosterschelde pijlerdam bewandelen voor je aan de overkant bent (of hier op de bus naar Westenschouwen stappen). Voor het Deltapark Neeltje Jans moet je een hele dag uittrekken als je dat ook zou willen bezoeken. Ik moet eerlijk bekennen dat we dat laatste nog nooit gedaan hebben....

Wij vervolgden na Vrouwenpolder onze route aan de voet van de Oosterscheldekering in Westenschouwen. Maar daarover later meer.

© Jannie Trouwborst, juli 2017.


Ondertussen zit het hier thuis nog steeds een beetje tegen met ziekte en andere tegenslagen. De afgelopen weken zijn er geen lange wandelingen ondernomen. In week 25 en 26 is er 25,5 km afgelegd in dagelijkse rondjes dorp en/of polder en strand.

Stand na 26 weken: 422/1000km. Voor het streefgetal van 500 (1/2 jaar) is dat 78 km te kort.

2 opmerkingen:

  1. Leuk om over een LAW te lezen in een heel ander deel van Nederland. Klinkt ook als een aantrekkelijke route. Heel anders dan Drenthe :-).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker! Later volgen nog blogs over de rest van de route tot Hoek van Holland. Maar dat Zeeland nog meer te bieden heeft dan alleen mooie kustgebieden lees je in een van de volgende blogs.

      Verwijderen