zondag 31 december 2017

De eindstand van 2017

Life is what happens to you, while you're busy making other plans.” (John Lennon, 1940-1980).

 De #1000kmwandelen challenge

Dit voorjaar nam ik het enthousiaste besluit mee te doen met de challenge #1000km wandelen. Samen met mijn man wandelde ik geregeld een mooie tocht in het weekend van rond de 15 km. Aangevuld met wat kortere wandelingen en de tochten in de vakantie, leek dat geen onmogelijke opgave: zo'n 20 km per week gemiddeld moest mogelijk zijn.

Dus meldde ik me aan bij een FB site die speciaal daarvoor was opgericht: om mensen te motiveren op regelmatige basis te gaan wandelen en zo te proberen in een jaar 1000 km te wandelen. Om ervaringen uit te wisselen en elkaar te motiveren.
Al snel bleek dat de groep gedomineerd werd door veteranen die met gemak 5000 km of meer per jaar wandelden. Ik vond hun verhalen en tussenstanden absoluut niet motiverend en haakte al snel af. Zoals meer beginnende wandelaars begreep ik al achteraf.

Omdat ik dit blog al eerder had en voor diverse wandeldoeleinden gebruikte, besloot ik mijn vorderingen hier bij te gaan houden: vooral voor mezelf, maar ook voor de eventuele geïnteresseerde #1000km wandelaars. En om meteen suggesties voor leuke wandelingen te gaan doen, vooral in het mooie Zeeuws-Vlaanderen en in het de nabije omgeving (West-Brabant en West-Vlaanderen).

Na een redelijk begin, waarin het lukte op schema te blijven, kwam de klad erin door blessures en een haperende gezondheid. Dat is bitter, als wandelen in mooie natuurgebieden je grootste hobby is. Zo goed en kwaad als het ging, sprokkelde ik elke week wat bij elkaar via korte wandelingen in ons dorp of door de polders rondom, met af en toe een uitstapje wat verder weg. Steeds dezelfde tochtjes is saai en het werd dan ook steeds moeilijker om het vol te houden.

Nu op de laatste dag van het jaar kan ik de balans op maken: 875 km. Niet de geplande 1000 km, maar in de wetenschap dat het streven daarna er toch maar mooi voor gezorgd heeft, dat er wel 875 km gelopen is. Zonder die 1000 km in mijn achterhoofd, waren die er ook niet gekomen. Het motiveert dus echt wel als je een streefgetal vaststelt voor jezelf.

Met de gezondheid gaat het weer beter, maar de blessure is nog steeds niet onder controle. Het maximum is 6 km momenteel en niet helemaal zonder pijn. Toch stel ik voor volgend jaar de teller weer op 1000 km, we zien wel wat er van komt.

Wandelroutes in Zeeuws-Vlaanderen een omstreken

Mijn tweede voornemen was hier mooie wandelroutes te bespreken om Zeeland te promoten als wandelgebied. Ook dat bloedde dood toen het lopen moeilijk werd. Ik had nog wel wat kunnen schrijven over routes die ikzelf niet kende, maar dat was toch niet wat ik wilde. Misschien dat dat er volgend jaar ook weer van komt.

En jij?

Zijn er bij mijn lezers wandelaars die het wel gelukt hun 1000 km af te leggen dit jaar? En hoe zijn je ervaringen? Ga je er mee door komend jaar? Ik ben reuze benieuwd!

© Jannie Trouwborst, december 2017.

Eindstand 31 december 2017: 875 km. De foto's bij dit blog maakte ik (van boven naar beneden) op de vestingwallen van Retranchement, vanaf de uitkijktoren in het Groot eiland bij Hulst en in het bos van Clinge. Allemaal Zeeuws-Vlaanderen dus!

4 opmerkingen:

  1. Mooie quote :)
    Ik heb geen afstand, maar ging voor 6000 stappen per dag gemiddeld. Dat zijn er 8000 geworden. Missie geslaagd dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Jannie,
    Ik heb de 1000 kilometer vorig jaar ook niet gehaald. Maar het is een mooi streven en zonder dat streven zouden het er bij mij ook zeker minder zijn. Ik kan toch niet opwandelen tegen die die-hards die 'zomaar' even 2000 of 3000 of meer km per jaar wandelen. Maar ook dit jaar ga ik er weer voor. Nieuwe ronde met nieuwe kansen. Sterkte met je blessure. Succes en veel wandelplezier !! Groetje van Mirjam.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Mirjam! Ook voor jou succes en vooral veel wandelplezier!

      Verwijderen