zondag 14 januari 2018

Pelgrimstocht in mistig Middelburg

Dat mist een monumentenstad als Middelburg iets mysterieus kan geven, ontdekten we afgelopen donderdag toen we er een stadswandeling maakten van het Zeeuws Archief. Nu lange natuurwandelingen even niet mogelijk zijn, zit er weinig anders op als je er toch even tussenuit wilt. Maar dat was, zeker in dit geval, een goede keus. Ook al kennen we Middelburg goed, we ontdekten toch weer nieuwe, mooie plekjes.


Het Zeeuws Archief

Vanwege een andere hobby (genealogie) kom ik geregeld in het Zeeuws Archief. Dat is dan ook de plaats waar we onze stadswandeling beginnen. Na de busreis van Terneuzen naar Middelburg en de wandeling van het station naar het Zeeuws Archief kopen we er "Speurtocht 3: Pelgrimstocht langs kloosters en kerken" uit de serie De geschiedenis ligt op straat. Onder het genot van een verse cappuccino bekijken we de route en de informatie over de bezienswaardigheden onderweg. Daarna bezoeken we eerst de tentoonstelling Middelburg 800 jaar stadsrechten in de kelders van het archief. Een onderdeel daarvan vormt een interactief tableau waarop de verwoestingen van de stad door de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog te zien zijn en de restauraties nadien. Dat die voortvarend en kundig zijn opgepakt zullen we tijdens de stadswandeling zelf vaststellen. 


Wat houden deze speurroutes in? 

Om leerlingen (tussen de 8 en 14) op een aansprekende manier ‘anders’ te laten kijken naar de geschiedenis van Middelburg ontwikkelt het Zeeuws Archief een serie speurtochten door de stad. Elk met een eigen thema. De aantrekkelijk vormgegeven speurtochten voeren de leerlingen langs plaatsen in de stad die verbonden zijn aan een bepaald thema en geven achtergrondinformatie daarover. Aan de hand van wat ze zien en lezen kunnen de leerlingen vragen beantwoorden. In het midden van de speurtochten is een plattegrond opgenomen waarop de route is afgebeeld. Rondom de plattegrond staan afbeeldingen van de plaatsen waarlangs de tocht gaat. De speurtochten beginnen altijd bij het Zeeuws Archief. Er zijn momenteel vier speurtochten verkrijgbaar:

1. Ontdekkingstocht door het VOC-verleden van Middelburg (2002, herdruk 2009).
2. Geboeid door het Zeeuwse slavernijverleden (2004, herdruk 2010).
3. Pelgrimstocht langs kloosters en kerken (2008).
4. Wederopbouwroute Middelburg herrijst uit zijn as (2010).

(Tekst: Zeeuws Archief).

Is dat dan ook iets voor volwassenen? Ik vind van wel. De begeleidende teksten bevatten bekende feiten, maar die zijn, bij mij althans, niet meer helemaal paraat. Zeker niet op het gebied van godsdienst. Daarnaast staan er leuke wetenswaardigheden in die nieuwe kennis opleveren. Of je wordt gewezen op details bij de gebouwen die anders niet opgevallen zouden zijn. Extra interessant: in de zomermaanden worden op donderdagen de openkerkdagen gehouden. Tenslotte heeft wie goed om zich heen kijkt op deze route van 3,5 km genoeg andere dingen te zien: Poëzie op de gevels van de oude gebouwen, gevelstenen, huisnamen (bijna elk huis heeft er een), prachtige oude pandjes, winkeltjes, galerieën, beelden. En uiteraard zal dat ook gelden voor de andere routes: soms zullen ze elkaar overlappen, maar doordat het thema steeds wisselt, zijn ze allemaal boeiend. We zullen er zeker nog eens één gaan lopen. De routes kosten €4 per stuk.Boekhandel De Drvkkery

Wie de weg kent, kan zonder problemen af en toe afwijken van de route. Dat doen we dan ook, deels vanwege foto's die ik wil maken van de voormalige kosthuizen waar mijn oudoom verbleef begin 1900 tijdens zijn opleiding aan de Rijkskweekschool. Maar ook om even te lunchen. Op de Markt is keus genoeg en op de bovenverdieping van Restaurant De Vriendschap kijken we tijdens het eten uit over de drukke donderdagmarkt beneden ons.
Voor we de tocht vervolgen lopen we nog even binnen bij Boekhandel de Drvkkery, een begrip in Middelburg. Niet alleen vanwege de gezellige en goed gesorteerde boekhandel, maar ook vanwege de inpandige brasserie. Op marktdag is daar weinig plaats, maar anders is het er goed eten. En ook vanwege de evenementen die er geregeld worden georganiseerd.

Wij komen echter voor de Tourist Shop, die voor in de boekhandel zit, om te kijken welke wandelroutes die nog in de aanbieding heeft voor Middelburg. We liepen al eens de Poëzieroute (KLIK HIER VOOR EEN VERSLAG) nummer 10 uit de reeks stadswandelingen van Middelburg. 

Met deze thematische wandelboekjes (€2,50) kunt u zelf op pad in Middelburg.
1. Beroemde Middelburgers
2. Wederopbouw
3. Maritiem Middelburg
4. Monumenten
5. Kerken van Middelburg
6. Markten en pleinen
7. De Bolwerken
8. Moderne architectuur
9. Drie Middelburgse wijken
10. Sprekende gevels

De routes voeren u vooral langs historische bezienswaardigheden in de binnenstad. U loopt in ongeveer een uur tot anderhalf uur door de binnenstad en ziet telkens een ander aspect van de rijke Middelburgse geschiedenis. (Tekst: Tourist Shop). 

De Tourist Shop heeft nog veel meer boeken en routes over Middelburg en Zeeland. Wij kochten voor € 2,95 een mooie pocket van 95 pagina's met de titel Wandelen door Middelburg en Veere. Vol kleurenfoto's en twee uitgebreide wandelingen door Middelburg en één door Veere met heel veel achtergrondinformatie. Die gaan we zeker nog eens bij mooier weer uitproberen. 


De Bolwerken 

Waar we deze keer niet geweest zijn, zijn de Bolwerken. Bij de ingang van de tentoonstelling in het Zeeuws Archief werden kaarten van Middelburg vanaf 1270 tot 2017 geprojecteerd. Langzamerhand zie je de stad veranderen. Toen Middelburg eenmaal een echte stad was (met stadsrechten) kwam er rondom een echte middeleeuwse stadsmuur te liggen. Later waren er uitbreidingen. Een geheel nieuwe renaissancistische omwalling kreeg de stad tussen 1595 en 1598. Op alle latere kaarten is te zien hoe de oude stad zich binnen deze structuur handhaafde. Pas na de Tweede Wereldoorlog breidde Middelburg uit in het buitengebied. De vestingwerken werden gelukkig niet gesloopt! Nu kun je over de daaruit voortgekomen Bolwerken een aantrekkelijke wandeling maken van ca. 6 km. Zie daarvoor ook het blog Dream the World van Carolien (KLIK HIER).

Groene Wisselwandelingen 

Wie liever met GPS wandelt, kan ook nog terecht op de WandelzoekpaginaKLIK HIER voor Groene Wisselwandeling 453 van 8 km of  KLIK HIER voor Groene Wisselwandeling 122 van 11 km. Beide wandelingen starten en eindigen bij het station van Middelburg.

© Jannie Trouwborst, januari 2018. 

We gaan een nieuwe poging doen om de 1000 km te halen dit jaar, ook al begint het met veel kleine rondjes. Na twee weken staat de teller op: 30 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten