zondag 12 april 2020

De thuis wandelen tag


Een paar jaar geleden startte Vera de Wandeltag. Ik vulde hem voor haar in, maar daarna ging het hier niet zo goed meer met het wandelen. Vera wandelt echter blijmoedig door en deelt haar wandelbelevenissen op haar blog Vera Wandelt. Nu het wandelen zich noodgedwongen beperkt tot rondjes om het huis, lanceert ze de Thuis wandelen tag, over hoe je omgaat met het niet wandelen. Ik vul hem graag voor haar in.

Maak je nog een ommetje of blijf je binnen?

Binnen blijven is geen optie voor mij. Ik maakte, toen ik niet zo ver meer kon wandelen, elke dag een ommetje van huis uit. Maar dat voelde toch anders dan de lange wandelingen van vroeger. Een half uur tot drie kwartier is zo'n 3 à 4 km en dus is er weinig echt verrassend meer. Al is er altijd wel wat te zien onderweg, het werd toch steeds meer tot een saaie verplichting om gezond te blijven. Soms pak ik de fiets, dan kom je toch wat verder en in een andere omgeving, maar ik vind wandelen gewoon fijner. 

Wat doe je nu je geen lange wandelingen meer maakt?

Onder lange wandelingen versta ik minstens 15 km. Dat lukte al even niet meer. 5 km was het maximum. Daarvoor ga je geen lange reis voor ondernemen. Maar ooit wil ik weer lange wandelingen maken en daarvoor zal getraind moeten worden. Gelukkig wonen we in een zeer rustige omgeving, zeker nu de toeristen even niet meer welkom zijn. En we hebben enkele prachtige natuurgebieden in de buurt die nog onontdekt zijn gebleven door de massa. Zelfs in de weekenden kom je er weinig mensen tegen. Maar omdat wij gepensioneerd zijn en dus alle dagen op pad kunnen, wandelen wij alleen door de week.

Er is inmiddels een ritme opgebouwd van 3 maal per week een (voor mij) langere wandeling. Tot nog toe 8 km, maar afgelopen vrijdag hebben we er 10 gelopen en dat ging zonder problemen!
Verder rommel ik een beetje in mijn tuin, die ernstig verwaarloosd is. Ik wil weer wat met mijn stukje moestuin gaan doen. Daarom lees ik graag Stiens Buitenblog,  daar staat zowel iets over haar tuin in, als over haar wandelingen en uitstapjes die ook mij aanspreken.
Ook kook ik inmiddels weer. We hadden afgesproken dat mijn man dat zou overnemen, maar daar werden we geen van tweeën gelukkiger van, zal ik maar zeggen... Nu beschouw ik het als een welkome afleiding in deze gekke tijden. En hij blijft de afwas doen gelukkig.

Tja en dan lezen natuurlijk, recensies schrijven op Mijn Boekenkast en sinds kort luisteren naar podcasts over diverse onderwerpen. Nieuw voor mij, maar heel erg leuk. En met de jongste kleindochters, die we nu niet kunnen bezoeken, via video-chat op de tablet spelletjes spelen.

Hoe blijf je fit nu je minder wandelt? 

Ik wandel dus juist meer. Maar daarnaast doe ik elke dag na het opstaan een half uurtje Tai Chi en Qigong oefeningen. Dat deed ik altijd al vaak, maar nu sla ik het geen dag meer over. Daar horen ook wat rek- en strekoefeningen bij. Het ontspant en het houdt je lenig.

Wat mis je het meest nu je minder wandelt?

Ook hierbij wijk ik dus af van de meeste lange afstandswandelaars. Ik kan nog wel niet zo ver, maar nu we in de buurt weer een natuurgebied of het stille strand op kunnen zoeken voor een rondje van 8 à 10 km wordt het gemis juist een beetje opgeheven. Ik miste de afwisseling, de ontdekking van andere mooie plekken. Leuk dorp hier hoor, maar op den duur voor mij niet meer genoeg. Ik heb zelfs de hoop dat ik de conditie zo op kan bouwen naar 15 km, er valt hier nog genoeg te wandelen en zolang dat mag, zullen we dat ook proberen. 

Welke websites bezoek je nu?

Naast de gebruikelijke websites van andere boekbloggers en uitgeverijen lees ik maar enkele wandelblogs. Niet veel meer, omdat het me bedrukt dat ik het zelf al een poosje moet missen. Maar in elk geval wel die van Esther Onderweg (omdat ze zo prettig schrijft en er mooie foto's bij zet) en van Door Suzanne (om dezelfde reden en omdat ze ook andere onderwerpen bespreekt die me aan spreken, zoals muurgedichten). 

Welke wandeling wil je het eerst maken als het weer kan?


Ik ben gefascineerd door de Maatschappij van Weldadigheid. Je kunt er meer over lezen op mijn boekenblog of op dit blog bij de bespreking van de wandelgids Weldadig Wandelen. We hebben in het verleden al heel wat rondgewandeld in de Nederlandse voormalige Koloniën van Weldadigheid, maar de Vlaamse in Wortel en Merksplas hebben we nog niet bezocht. Vanuit Zeeuws-Vlaanderen zijn ze goed bereikbaar en die in Wortel is 14 km. Dat moet dus te doen zijn over enige tijd. Voorlopig is de grens met België echter hermetisch afgesloten, zelfs de ons bekende smokkelpaadjes!
Met een wandelvriendin in Brabant hebben we afgesproken, dat dat de eerste wandeling gaat worden die we samen gaan doen!

Welk wandelevenement moet je missen?

Ik ben niet zo van de wandelevenementen, al lopen we wel eens georganiseerde tochten in Vlaanderen. Maar missen doe ik ze niet. Ik loop het liefst met twee tot max. vier mensen. 

Wat voor moois heb je al in je omgeving ontdekt?

Omdat we al 14 jaar alle tijd hebben om deze mooie omgeving te ontdekken, heb ik niet veel nieuwe plekken ontdekt. We wandelen ook graag in het aangrenzende Vlaanderen. Daar zijn echt wel plekken bij die ik nu mis. Maar uiteraard valt er onderweg op onze relatief korte tochten hier zoveel moois te zien in de lente. Door de rust worden we verrast door reeën, allerlei vlinders en andere insecten, en vogels. De bomen komen heel langzaam in blad en daardoor kun je een zingende vogel nog net spotten. Lentebloeiers in alle kleuren en geuren, twee koppels ganzen die een territoriumgevecht leveren. Hoog opstijgende veldleeuweriken, buitelende kieviten. De eerste lammetjes, een wegduikende vos en was dat nou een boommarter? Het is volop genieten in de natuur nu in onze buurt. En we komen op onze tochten vrijwel niemand tegen.


Ik mopper wel eens op de afnemende voorzieningen in onze krimpregio, maar ik ben nu heel gelukkig met onze rust en mogelijkheden. Alleen mijn kinderen en kleinkinderen, die mis ik.... In de meivakantie van vorig jaar wandelden we samen in het Pontebos, ook vlakbij.

Leuk deze Thuisblijf-wandeltag van Vera! Laten we hopen dat we allemaal over niet al te lange tijd weer gezond en wel aan de wandel kunnen gaan.

© Jannie Trouwborst, april 2020.

8 opmerkingen:

 1. Zo fijn dat jullie lekker de ruimte hebben om lange wandelingen te maken. Wij houden het bij ommetjes en dat is ook leuk. Gisteren zagen we een kat die gezellig aan de wandel was met haar/zijn baasje. Ook vanaf een afstand was het grappig om te zien. En wat jij al schreef, kan ik helemaal beamen: de lente is echt losgebarsten. Veel bomen in bloei, tulpen en narcissen in tuinen, bomen die steeds groener worden en fluitekruid. Mijn favoriet. ;-)
  Vera heeft leuke vragen bedacht, en fijn dat je nu weer langere wandelingen kunt maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor wie daar oog voor heeft, valt er ook op korte ommetjes genoeg te genieten! Maar ik wil het wandelen nu combineren met training voor langere wandeltochten en dan wonen wij inderdaad in een geweldige omgeving. Waar dat kan zonder iemand in gevaar te brengen.

   Verwijderen
 2. Leuk om te lezen! En het is toch heerlijk dat je nu de voordelen van je woonplaats extra ziet. Gelukkig is er ook in en rond de stad genoeg natuur. Vanochtend heb ik nog een stuk gelopen en dat was heel fijn, er waren bloesems en veel ontluikend groen. Net als jij vind ik wandelen het fijnst, maar nu ga ik ook af en toe zomaar een eind fietsen. Normaal gesproken fiets ik al veel om overal naartoe te gaan (werk, winkel, zwembad) maar dat is nu allemaal niet aan de orde. Het mooie weer helpt wel om dan toch naar buiten te gaan en in beweging te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amersfoort heeft een geweldige omgeving en ook in de stad zelf is genoeg te genieten, al zal er wel het nodige zijn veranderd sinds ik er een kind en tiener was. Voor wie oog heeft voor de minder bekende plekken, zal daar vast wel af en toe kunnen wandelen nu toch? En het scheelt dat het ook langer licht is, dan kun je ook na het eten nog even op stap.

   Verwijderen
 3. Ha Jannie, leuk dat je hem ook hebt ingevuld en dank voor de verwijzing naar mijn blog. Fijn dat je wandelen je weer beter af gaat. Ik ben dankbaar dat ik een tuintje heb, dat maakt thuis blijven toch minder zwaar. Vanmorgen voor de koffie fietste ik naar De Treek, de parkeerplaatsen waren afgesloten. De fietspaden niet. Toen ik om 11.30 weer terugfietste werd het alweer druk.
  Groetjes van Stien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Treek staat ook nog steeds op mijn verlanglijstje. Vroeger kwamen we er geregeld om te wandelen en bosbessen te plukken. Ik ben zelfs een keer op het Landhuis geweest tijdens een klasse-avond, georganiseerd door een klasgenoot die daar toen woonde.

   Verwijderen
 4. Hallo Jannie,
  Ik ontdekte vandaag jouw pagina. Leuk dat ik nu ook een keer op jou kan reageren! Jammer dat Zeeuws-Vlaanderen een stukje uit de buurt ligt voor een dagwandeling. Zeker in deze Coronatijd. Ik hoop dat het jou ook gaat lukken om weer wat verder te wandelen. Je mag altijd met mij mee wandelen, op mijn wandelblog. Wat leuk dat je dit hier noemt. Ik voel me vereert! Thanks.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Esther, leuk dat je reageert. Zeeuws-Vlaanderen is voor velen een onbekend gebied. Maar hier moet je geen dagwandeling komen maken, maar een vakantie van minsten 2 weken door komen brengen. Er is hier zoveel moois te bewandelen. Geregeld horen we van mensen die hier eenmaal op vakantie waren, dat ze terug blijven komen. Dus als je dit jaar je vakantie in Nederland door wilt brengen: van harte aanbevolen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen