De geschiedenis van Sas van Gent is nauw verbonden met de stad Gent in Vlaanderen. Deze stad zocht in de 16de eeuw een goede verbinding met de Westerschelde. In een zijarm van de Braakmangeul werd een schutsluis gebouwd. Deze schutsluis zorgde voor toegang tot de reeds eerder gegraven Sasse vaart die al in verbinding stond met deze rivier. Een dergelijke sluis werd ook wel "sas" genoemd. Doordat scheepvaart via 't sas mogelijk werd en de kostbare sluis moest worden beschermd is in 1562 de vesting Sas van Gent ontstaan. Ter bescherming van de schutsluis werden verdedigingswerken aangelegd. Deze zijn tijdens en na de Tachtigjarige Oorlog zodanig uitgebreid dat Sas van Gent werd beschouwd als een van de sterkste vestigingen van Europa.
Toen in de 19de eeuw de industrialisatie een belangrijke rol ging spelen werd het Kanaal van Gent naar Terneuzen aangelegd en later verbreed. Sas van Gent profiteerde mee en dankzij o.a. de suikerindustrie groeide de werkgelegenheid en was er behoefte aan arbeiderswoningen. De bouw daarvan ging deels ten koste van de historische verdedigingswerken, maar wie hier een stadswandeling maakt, zal nog genoeg ontdekken. Daarnaast zijn in de oude nostalgische haven altijd historische (zeil)schepen te bewonderen. Een folder van Het Schepentrekkerspad (5 km) is verkrijgbaar bij de VVV (KLIK HIER).
Tijdens de wandeling passeer je het vorig jaar geopende Industrieel Museum Zeeland (KLIK HIER). We hebben er een groot deel van de middag doorgebracht en kunnen het van harte aanbevelen. Niet alleen de geschiedenis van de industrie in (de buurt van) Sas van Gent wordt er belicht, ook de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van techniek zijn er te zien èn uit te proberen. Een middag was eigenlijk niet genoeg, maar gelukkig wonen we in de buurt en is de Museum Jaarkaart er geldig, dus we gaan zeker nog eens terug.
Wie de wandelknooppuntenkaart van Zeeland heeft, kan vanuit Sas van Gent alle kanten op voor een wandeling in de omgeving. Wij kozen voor een wandeling aan de overzijde van het Kanaal rondom de Canisvliet bij Westdorpe. Starten kan vanaf de P-plaats op de Vissersverkorting. Parkeren kan ook bij restaurant De Baeckermat. (Voor OV mogelijkheden, zie 9292). Onderweg zijn uitkijkpunten, er is een paalkampeerplaats met drinkwater en enkele picknickbanken. Een rondwandeling is ongeveer 4 km. Op de site van de Baekermat vind je een beschrijving (met knooppunten) van een aansluitend ommetje langs de kreekrestanten bij Westdorpe van ruim 6 km (KLIK HIER). Een variant van het Grenslandpad (LAW11-Oost Zeeuws-Vlaanderen) loopt o.a. door Sas van Gent en langs de Canisvliet.
De Canisvliet is een gebied van kreekresten, bossen en vochtige weilanden. Het is ontstaan uit schorren en slikken en heeft een rijke historie. In de Canisvliet zwemmen vissen als snoek, karper en brasem rond. Libellen zetten hier hun eieren af. In de rietkragen broeden rietzangers, rietgors en bruine kiekendief. Op de weiden broeden weidevogels, zoals de grutto en zomertaling. Hier overwinteren vele soorten ganzen. Een groot deel van het gebied is het hele jaar door vrij toegankelijk. Honden zijn aangelijnd toegestaan.
Een dagje Sas van Gent/Westdorpe kun je dus geheel naar eigen voorkeur invullen!
© Jannie Trouwborst, februari 2017.
Stand na 6 weken: 91,5/1000km.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten