maandag 27 februari 2017

Week 8: Samen op pad: De Wandelpool en De Wandelsite

Op het pad van kleine stapjes worden grote dromen waar - Patrick Mundus.

Deze week kwam er door allerlei omstandigheden en familiebezoek niet veel van wandelen. Een rondje in de omgeving door de polders en met het bezoek een wandeling door de geliefde Braakman waren goed voor 11 km. Maar alle beetjes helpen en voor komende week staat er het één en ander op het programma dat voor extra km moet zorgen.

Samen op pad

De Wandelpool
Toen wij nog in Zuid-Holland woonden, was ik lid van de Wandelpool (KLIK HIER). Kenmerkend voor deze club is dat je zo vaak je wilt gratis mee kunt wandelen met een wisselend groepje wandelaars. Iedereen mag als organisator een wandeling aanbieden om zo de mooiste plekjes in zijn omgeving aan anderen te laten zien. Minstens eenmaal per maand organiseerde ik een wandeling op Voorne-Putten of in de Hoeksche Waard. In een groepje van maximaal 10 mensen gingen we dan een dagje op pad. Soms liepen wij ook met anderen mee, bij voorkeur in Brabant. De kleinschaligheid en de kwaliteit van de wandelingen die aangeboden werden, de leuke contacten die zo ontstonden, ik kijk er met heimwee op terug.
Eenmaal verhuisd naar Zeeuws-Vlaanderen bleef ik proberen anderen te bewegen hier te komen wandelen, maar dat lukte niet erg. Zelfs voor een wandeling aan de andere kant van de tunnel, in de omgeving van Domburg, waren geen gegadigden. Ik ben nog wel lid, maar van wandelen of iets organiseren is de laatste jaren niets meer gekomen. Ook door anderen wordt nauwelijks iets in Zeeland georganiseerd.
Bij De Wandelpool kun je een lidmaatschap met een tweemaandelijks boekje of een internetabonnement nemen. Dat laatste is goedkoper en de wandeltochten zijn dan altijd up-to-date.

De Wandelsite
Een vergelijkbaar initiatief komt van de Wandelsite (KLIK HIER). Ook daar is het kenmerk: wandelen in een kleine groep. Hier betaal je een klein bedrag aan de organisatie per gewandelde tocht. Wie zelf wandelingen organiseert, krijgt in ruil daarvoor een "strip" die recht geeft om gratis mee te mogen wandelen met een ander. Alles wordt via internet geregeld: er is een maandelijkse agenda en aanmelden gaat ook via de site. Neem er maar eens een kijkje.
Ook hier heb ik het verleden al eens geprobeerd wandelaars naar Zeeuws-Vlaanderen te lokken. Zonder resultaat. 


De Wandelzoekpagina
Een andere opzet heeft de Wandelzoekpagina (KLIK HIER). Hier kun je allerlei wandelingen vinden, downloaden met routebeschrijving en kaart of als GPX-bestand op je GPS zetten. Bijvoorbeeld de Groene Wisselwandelingen die uitgaan van de bereikbaarheid met het OV. Het aanbod breidt zich steeds verder uit en toen ik ontdekte dat er ook in Zeeuws-Vlaanderen al Groene Wisselwandelingen zijn uitgezet, besloot ik toch nog maar weer eens een poging te wagen wandelaars hier naar toe te lokken. 

Voor dit weekend heb ik twee Groene Wisselwandelingen op laten nemen in de agenda van de Wandelsite. Als je je daar registreert, krijg je twee strippen cadeau om uit te proberen wat je er van vindt. Er zijn genoeg gezellige B&B's hier in de buurt. Dus een heel weekend komen wandelen is goed mogelijk.
Het programma is dan als volgt: zaterdag 4 maart Groene Wisselwandeling Philippine (14 km, nr. 549 door Braakman-Zuid, KLIK HIER) en zondag 5 maart Groene Wisselwandeling Biervliet (11 km, nr. 548 door Braakman-Noord, KLIK HIER). Maar voor één wandeling ben je uiteraard ook welkom.

Ook Staatsbosbeheer zet zaterdagavond 4 maart haar beste beentje voor.

Heb je zin in een spannende avondwandeling met warme chocolademelk na afloop? Kom naar natuurgebied de Braakman in Zeeuws-Vlaanderen en ga op pad met de gids van Staatsbosbeheer. Open al je zintuigen en ontdek welke nachtdieren er in het donker tevoorschijn komen. Door een telescoop bekijk je de sterren. Wil je meer weten over wat je gezien hebt? In de Braakmanboerderij kun je luisteren naar de presentatie ‘de ruimte om ons heen’ door volkssterrenwacht Philippus Lansbergen. 
Kosten € 5,-. Wel even aanmelden van te voren: KLIK HIER.


Wie weet zie ik je komend weekend en anders wellicht een andere keer. Heb je nog vragen? Stuur gerust een e-mail of reageer hieronder.

© Jannie Trouwborst, februari 2017

Stand na 8 weken: 131/1000km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten