maandag 6 maart 2017

Week 9: Groene Wisselwandeling in Biervliet

Wie de regenboog wil zien, moet de regen trotseren.

Het zag er veelbelovend uit, aan het begin van de week: een inhaalslag van zeker 35 km lag in het verschiet. Maar het liep allemaal anders. Toch ben ik met 25 km ook best tevreden.

Zicht op Biervliet
De Wandelsite
Zoals ik vorige week al meldde, heb ik twee wandelingen aangeboden op De Wandelsite. In de hoop dat het nu eindelijk eens zou lukken wandelaars deze kant op te lokken. Het zag er veel belovend uit: voor de zaterdag 2 en voor de zondag 4 aanmeldingen. Maar aan het einde van de week was er niemand meer over. Met dank aan o.a. de NS die opeens besloot dat er de komende 3 weekenden geen treinen tussen Roosendaal en Bergen op Zoom zullen rijden. Ik kan me goed voorstellen dat OV-reizigers dan afhaken. Het weer deed de rest: de voorspelde regen en wind hield ook de wandelaars met eigen vervoer thuis.

Ik zal het op de gratis-tunnel-dag in april nog één keer proberen. Komt er weer niemand, dan stop ik ermee bij De Wandelsite. Hun (standaard)suggestie als er niemand komt, is: laat de wandeling bij een treinstation beginnen. Tja, als we dat hadden.......


Groene Wisselwandeling Biervliet (11 km)
Nog vol goede moed waren we op dinsdag de Groene Wisselwandeling van Biervliet gaan voorlopen. We hadden pech: een groot deel van de wandeltocht werden we geplaagd door regen en door de blubber als gevolg van wat er eerder al gevallen was. Doorweekt en verkleumd kwamen we thuis.
 

Eerst een tip: parkeer de auto bij de bushalte Braakman (het eindpunt van de wandeling) en vertrek van daar met de bus naar Biervliet.
Biervliet kennen we goed, dus hebben we het rondje een beetje aangepast, zodat ook de molen(berg) en het historische kerkje op de route lagen. Wel op de officiële route en niet te missen is de buurttuin, middenin een woonwijk, met o.a. hutten, groentetuintjes en een jeu de boulesbaan. Café 't Harinkje is in deze tijd van het jaar meestal gesloten.
 

Het vervolg van de route bestaat naast enkele graspaden ook uit het nodige asfalt, maar de meeste weggetjes zijn rustig en er liggen rustieke boerderijen langs. We zagen het fluitenkruid dat straks langs deze wegen en paden zal staan te schitteren als het 'Zeeuwse kant' al voorzichtig opkomen. Sla het uitkijkpunt op de Westerscheldedijk niet over: twee bankjes nodigen uit tot rust met een mooi uitzicht. (Wij zaten er in de regen, met de rug naar de wind onze boterham te eten).
 

Dan is het nog even doorbijten over de doorgaande asfaltweg (auto's, wielrenners) onderlangs de binnenkant van de dijk naar de ingang van het natuurgebied De Braakman-Noord. Gezien het weer kozen we niet voor de route over de grasdijk, maar volgden het wandelpad door het jonge bos. Je komt in beide gevallen op dezelfde plek uit. Onderweg passeer je een vogeluitkijkpunt.
 

Natuurgebied De Braakman-noord
De Braakmanboerderij is van maart tot eind oktober op zondagmiddag open (info, versnaperingen, toilet), in juni, juli en aug. ook op zaterdagmiddag (zie Staatsbosbeheer.nl). Voor wie meer dan 11 km wil lopen is een extra rondje richting kreek, met nog een vogeluitkijkpunt, een aanrader (zie infobord bij de boerderij of koop een wandelkaart). Vanaf de boerderij is het nog ongeveer 3 kwartier naar de bushalte. Wie daar zijn auto heeft staan, hoeft niet meer op een bus te wachten (door de week elk half uur, weekend om het uur). Naar Restaurant De Braakman is een flinke tippel: na de slagbomen van het park ben je er nog lang niet. Ook dat is buiten het seizoen meestal gesloten.
 

Samenvattend: voor ons was de wandeling niet een topper. Biervliet is bijzonder, Natuurgebied De Braakman ook, het uitzicht over de Westerschelde een aanrader, maar de verhouding onverhard/verhard viel tegen. De gesloten horeca en de beperkte vertrektijden van de bus maken het er niet aantrekkelijker op. Zelf lopen? KLIK HIER


Groene Wisselwandeling Philippine (14 km)
Voor de tweede dag stond Philippine op het programma. Voorlopen was niet nodig: we kennen de route: afwisselend en zeker 80% onverhard. Deze kiezen we voor april opnieuw en ik zal hem hier dan uitgebreider beschrijven.

De Biervlietroute kwam uiteindelijk uit op 12 km, de controle van de Groene wandelroute door de Braakman-noord voor Staatsbosbeheer leverde 4,5 km op, een ommetje door het dorp 3,5 km en op zondagochtend (voor de regenbuien weer losbarstten) liepen we 5 km door het Pontebos bij IJzendijke. Maar ook daar later meer over. Er valt hier nog genoeg te wandelen!

© Jannie Trouwborst, maart 2017.

Stand na 9 weken: 156/1000km.

2 opmerkingen:

  1. 'Met dank aan o.a. de NS die opeens besloot dat er de komende 3 weekenden geen treinen tussen Roosendaal en Bergen op Zoom zullen rijden'. Het is niet o.a. NS, maar de Staat der Nederlanden (ProRail) die NS oplegt het spoor tijdens werkzaamheden door ProRail niet te mogen gebruiken. Hier heeft NS geen zeggenschap over...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is de RESIPLANNER van NS die mensen raadplegen en die in dit geval pas enkele dagen tevoren aangaf dat er geen treinen zouden rijden. Normaal staat dat er al eerder op. Maar wij zijn dat hier in Zeeland al gewend: er wordt zelden rekening gehouden met ons bij werkzaamheden aan onze enige spoorverbinding. Of het nu de NS is of Prorail maakt voor het ongemak niets uit.

      Verwijderen