dinsdag 14 maart 2017

Week 10: Groene Wisselwandeling in Philippine

Wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het best.

Drie wandelingen waren er nodig om weer aan de 25 km te komen. Twee in de buurt en eentje wat verder weg. Het gaat gelukkig steeds beter!

Groene Wisselwandeling in Philippine 14 km

Wij wonen in Philippine. We kennen daarom de omgeving goed en wandelen er geregeld met veel plezier. Maar tot nog toe hadden we onze wandelingen nog niet met elkaar verbonden tot een rondje van 14 km. Toen ik de kaart van deze Groene Wisselwandeling bekeek, zag ik meteen hoe mooi die moest zijn. En hoeveel onverhard er in zat.

De bushalte in Philippine vormt het startpunt. Door de week komt hier elk uur een bus vanaf het busstation in Terneuzen. Terneuzen bereik je met een halfuursdienst vanaf het station in Goes. De laatste bus terug vanuit Philippine gaat omstreeks half 6. In het weekend is Philippine niet met de bus bereikbaar.

Geschiedenis en natuur
De wandeling begint op de kop van de vroegere haven. Daar staan grote, niet te missen informatiepanelen met de geschiedenis van het voormalige vesting- (en later) -vissersstadje. De zeven mosselrestaurants in de dorpskern maken wel duidelijk waarop gevist werd. Aan het einde van de grasdijk langs het kanaaltje dat vroeger de verbinding vormde voor de mosselvissers met de Westerschelde, volgt een stukje asfalt en een halfverhard pad langs een van de kronkelende binnendijken. Via een overstapje ga je aan de andere kant van de dijk verder over een rustige asfaltweg en komt dan in het bos van de Braakman-zuid terecht. Middenin het bos is een veld met picknickbanken. Dit keer konden we in de zon een boterham eten. 

Bossen en kreken
Het bos is aangeplant in de vijftiger jaren, nadat de brede Braakmankreek afgedamd was van de Westerschelde (in 1952). Geen overstromingen dus hier in 1953, maar de mosselvissers van Philippine (en de garnalenvissers van Boekhoute) waren wel hun directe verbinding met zee kwijt. Een mooie boswandeling brengt je uiteindelijk bij het Isabellakanaal, waar je (nog steeds onverhard) langs wandelt in de richting van Belgiƫ. Hierover voeren de Boekhoutse vissers.

Dodendraad WOI op de Belgische grens
Bij de grote brug over het kanaal gaat de route linksaf. Maar wie de moeite neemt nog een lusje van een km extra te wandelen komt langs het monument en de informatie over de zgn. Dodendraad uit WO I (r.d., volgende brug l.a, nogmaals l.a. en over de beroemde kasseien van Vlaanderen terug naar de eerste brug). Aan het einde van deze lus kom je uit bij het monument voor de Canadese soldaten uit WOII die hielpen Zeeuws-Vlaanderen te bevrijden.

Grasdijken en Bunkertjes uit WOII
Een klein stukje fietspad en dan alweer een grasdijk, met een prachtig uitzicht over de omgeving met polders, boerderijen en kreekresten. WOII is ook nog aanwezig bij de gerestaureerde bunkerresten in de volgende grasdijk. Via een halfverhard karrenspoor, een akkerrand en een graspad onderaan een binnendijk bereik je uiteindelijk Philippine weer. Via de dorpskern kom je weer bij de bushalte.

Voldoende horeca aan het eind
Uiteraard nodigen de restaurants uit tot een smakelijk einde van de wandeldag. Er zijn er ook twee die niet in mosselen zijn gespecialiseerd. Maar denk om de laatste bus. Met eigen vervoer is misschien toch handiger.....

Samenvattend: een hele mooie, afwisselende wandeling. Onderweg geen horeca, maar wel (picknick-)banken om je proviand op eten. In Philippine horeca zat. De verhouding onverhard/verhard ligt rond de 80-85%/15%. In het weekend is OV niet mogelijk. Door de week na 17.41 uur ook niet. 

Trage tocht: aanbevolen!
Hoewel deze tocht onder de Groene Wisselwandelingen valt, voldoet ze niet helemaal aan de omschrijving. Gemakkelijk bereikbaar met het OV is ze niet.
De route zou echter zonder meer opgenomen kunnen worden bij de Trage Tochten: de afwisseling, het grote percentage onverhard en de interessante historie van het gebied zijn er geschikt voor.
Zelf lopen? KLIK HIER

Groene Wisselwandeling Dordrecht 7 km
Onze vrienden uit Haarlem ontmoeten wij af en toe ergens halverwege het land. Dit keer in Dordrecht. Een leuke stadswandeling bracht ons o.a. in parken en hofjes, bij het Dordrechts Museum en op een zonnig terrasje aan de Merwede. Zeker aanbevolen voor iedereen die een stadswandeling wil combineren met een museumbezoek. Ook het Museum van Gijn en het Hof van Holland en in de zomer De Grote Kerk zijn de moeite waard. Zelf lopen? KLIK HIER

Samen met een rondje dorp halverwege de week kwam ik dit keer uit op 25 km.

© Jannie Trouwborst, maart 2017.

Stand na 10 weken: 181/1000km.  

3 opmerkingen:

 1. Complimenten voor je leuke verslag! ‘Gemakkelijk bereikbaar met OV’ staat op geen enkele pdf van een Groene Wissel-wandeling, wel dat ze vanaf een OV-punt starten. Waar elders op internet staat ‘Gemakkelijk bereikbaar met OV’ slaat dat op 95% van het totale aanbod aan Groene Wissels. En dat ‘gemakkelijk’ is een ruim begrip: op www.9292.nl ziet een wandelaar vanzelf wel of dat voor hem/haar wel of niet van toepassing is. Groene Wissels en Trage Tochten worden door twee heel van elkaar verschillende routemakers gebouwd, het is hoogst ongebruikelijk dat die makers elkaars routes vervangen omdat dat qua karakter zo uitkomt. Zie voor de rest op wandelzoekpagina mijn reactie op die van jou: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/groene-wissel-philippine/15546/tab=2#reactie11460

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien niet op de afzonderlijke wandelingen, maar wel als inleiding op de Wandelzoekpagina: "Groene Wissels zijn rondwandelingen van 10 tot ruim 20 km. Ze beginnen en eindigen bij hetzelfde treinstation of dezelfde bushalte. De wandelingen zijn zo makkelijk te bereiken met openbaar vervoer en lopen door mooie streken verspreid over Nederland." Als gebruiker van de Wandelzoekpagina houd ik me er in eerste instantie niet mee bezig wie welke wandelingen maakt. En ach "routemaker" is ook maar betrekkelijk. Ook deze wandeling is grotendeels uitgezet via het wandelnetwerk van Zeeuws-Vlaanderen. Het lijkt me dat iedere "routemaker" daar naar eigen inzicht vrij gebruik van kan maken.

   Verwijderen
 2. Ik maak inderdaad weleens gebruik van de wandelnetwerken, kan ook vaak niet anders. Maar wijk er ook regelmatig van af. En er is veel vraag naar dit soort 'gemarkeerde' wandelroutes. Van mijn ruim 600 Groene Wissel-wandelingen gaan er 'maar' ca 60 over dit soort wandelnetwerken.

  BeantwoordenVerwijderen