maandag 20 maart 2017

Week 11: Het Steenpad van Sint Jansteen

Ik droomde dat ik langzaam leefde, langzamer dan de oudste steen (M.Vasalis, dichter)

Twee wandelingen deze week, samen goed voor 27 km. In Zeeuws-Vlaanderen Het Steenpad rondom Sint Jansteen, goed voor 12 km en op Walcheren een tocht van 15 km van Vrouwenpolder naar Middelburg.

Het Steenpad in Sint Jansteen 

Bij het sorteren van de vele wandelfolders die hier rondslingeren vond ik die van Het Steenpad. Een aantal jaren geleden nam de dorpsraad, na overleg met de bewoners, het initiatief een rondwandeling uit te zetten rond en ten zuiden van Sint Jansteen. Het bijzondere van deze route is dat er langs de wandeling van bijna 12 km negen grote, bijzondere zwerfkeien zijn geplaatst die daarvoor speciaal in Denemarken zijn aangekocht. Om elke steen zit een metalen ring met daarop een toepasselijke tekst, die op poëtische wijze een aspect van de geschiedenis van Sint Jansteen of de onveranderlijke natuurlijke pracht van de omgeving belicht.

Eerste steen bij de kerk
De route start bij de kerk in het centrum: daar ligt de eerste steen. Vandaar volg je de routebeschrijving in de folder, die gebaseerd is op het Wandelknooppuntennetwerk van Oost-Zeeuws-Vlaanderen (je kunt dus de gele pijltjes volgen). Ik heb de folder destijds bij de VVV in Hulst gekregen. Het is me niet bekend of die daar nog beschikbaar is, maar via deze LINK kun je er een pdf-file van printen. Hierop staat ook een kaartje. In de folder staat de nodige interessante achtergrondinformatie.

Sint Jansteen ligt ten zuiden van Hulst, een plaatsje met een lange geschiedenis. Uit de folder:

"De steen naast de pastorie, daar neergezet als begin- en eindpunt van Het Steenpad, symboliseert in zekere zin ook de ontstaansgeschiedenis van dit dorp op deze plaats. In de beginfase, rond 1200, sprak met over "een Steen". Betrof het slechts een klein gebouwtje, destijds voor het eerst opgetrokken in steen, of had het reeds de vorm van "Het Steen", een kasteeltje? Waarschijnlijk was er ook een kapeltje voorzien, toegewijd aan Sint Jan.... Sint Jan ter Steene... Sint Jansteen. Het lag op het hoogste punt van een zangrug in het gebied Inghelosenbergen, op de plek waar nu de kerk staat."

Verhard/onverhard
Bijna de helft van de route is onverhard, daarvan ligt het meeste in de natuurgebieden ten zuiden van het dorp. Onderweg kom je ook nog langs de bedevaartskapel Ter Eecken in Kapellebrug, die bijna altijd te betreden is.
Vlas is een gewas dat altijd veel opleverde voor de streek en nog steeds wordt het verbouwd. Het tere lichtblauwe bloempje bloeit kort, rond de langste dag, zorgt dan voor golvend blauwe velden. Heel toepasselijk vond ik dan ook het gedicht bij een van de stenen:

"het was bij dag en dauw / vluchtig / één etmaal slechts / een rimpeling in blauw / het was.... die nobele dracht van vlas"

OV beperkt
Met het OV is Sint Jansteen niet goed bereikbaar. Maar wie niet opziet tegen een paar extra km kan gemakkelijk met de bus tot in Hulst komen. Wij liepen de route met onze GPS. Wil je de track als GPX-file ontvangen? Stuur dan even een mailtje.

Vrouwenpolder - Middelburg

Zondagmiddag liepen wij op uitnodiging van Uitgeverij GO (KLIK HIER) met een klein groepje 15 km op Walcheren van Vrouwenpolder naar Middelburg. I.v.m. de ontwikkeling van een wandelgids voor Zeeland.

© Jannie Trouwborst, maart 2017

Stand na 11 weken: 208/1000 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten