maandag 6 februari 2017

Week 5: Boswachterij Westerschouwen

Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen (Chinees gezegde).

Het zat er dik in dat het deze week niet helemaal ging lukken om aan de 20 km te komen. Maandag en dinsdag verzamelde ik dus tijdens rondjes in de buurt vast 9 km. Op woensdag vertrok ik met het OV naar mijn jongste kleindochters om op ze te passen tot en met zondagmorgen. Tijdens de reis verzamelde ik nog 2 km: lopen naar trein, bus en metro en van de metro naar het oppasadres. Van een wandeling ter plekke is helaas niets meer gekomen. Bleef over: de zondagmiddag.

Boswachterij Westerschouwen

Vele jaren brachten wij met onze 3 kinderen onze zomervakanties door in Nieuw-Haamstede. We waren vaak op het strand te vinden, maar bij iets minder weer (of als het juist veel te warm was) gingen we wandelen in de Boswachterij Westerschouwen (Staatsbosbeheer) of de Zeepe Duinen (Natuurmonumenten). 
Omdat we op de terugweg met de auto naar huis hier (bijna) langs kwamen, besloten we de resterende km hier te scoren. We kennen het bos op ons duimpje, een route volgen is dus niet echt nodig en we hebben er heerlijk gewandeld. Uiteindelijk bleek het niet genoeg: 6,5 km stond er op de GPS. In totaal deze week dus 17,5 km. Soms zit het niet mee, maar dan toch eruit proberen te halen wat wel mogelijk is: dat is de motivatie die door het 1000 km idee warm gehouden wordt.

In de Boswachterij en de aangrenzende Zeepeduinen zijn diverse paaltjeswandelingen uitgezet die op elkaar aansluiten en gecombineerd kunnen worden. Ook loopt er een etappe doorheen van het LAW Kustpad. Ze staan allemaal gedetailleerd op een overzichtskaart die voor 1 euro te koop is bij de Excursieschuur van Staatsbosbeheer (Kraaijensteijnweg 140, Westenschouwen). Daar starten ook de Foxdalwandeling (3,5 km), Hoekeputjetocht (7 km), Schuilhuttocht (8km) en Meeuwenduinwandeling (12 km, alleen toegankelijk van 15 juli tot 15 maart, i.v.m. het broedseizoen in de meeuwenkolonie). Onderweg staat hier en daar een overzichtsbord, maar met een kaart kun je gemakkelijker je eigen route uitstippelen.

Vanaf de P-plaats aan de Adriaan van de Weijdeweg in Westenschouwen starten het Groene Duinenrondje (2 km), de Theunesses Hiltocht van 6,5 km en het geheel verharde rolstoelpad (4 of 8 km). 
De routes van Natuurmonumenten door de Zeepeduinen starten in Burgh-Haamstede en zijn te combineren (4,5 km en 5 km). Eén ervan sluit ook aan op de routes door de Boswachterij.
Onderweg staan voldoende bankjes. Horeca is te vinden in Westenschouwen en Burgh-Haamstede. Voor kinderen is de Pannenkoekenmolen in Brugh een aanrader (open van april t.m. oktober).

Wie langer in deze omgeving verblijft, kan HIER meer informatie vinden over de vele activiteiten die in de Boswachterij het hele jaar door worden georganiseerd (zoals de Schemerwandeling en Naar reeën speuren).

 © Jannie Trouwborst, februari 2017.

Stand na 5 weken: 84/1000 km.

2 opmerkingen:

 1. Leuk om jouw verslagen te lezen. Wat betreft het wandelen moeten wij Zeeland echt nog gaan ontdekken.
  Gr. Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga de komende maanden gebruiken om iedereen enthousiast te maken voor Zeeland en vooral Zeeuws-Vlaanderen! Dus wie weet....

   Verwijderen