dinsdag 4 april 2017

Week 13: Landschapspark het Drongengoed

Het eindpunt kan nooit zo interessant zijn als de weg er naar toe (Zen).

Ook deze week kozen we een route net over de grens van Zeeuws-Vlaanderen, op 40 km vanaf onze woonplaats. Te midden van de Meetjeslandse Bossen ligt het Landschapspark het Drongengoed. Goed voor een aantal uitgezette, gevarieerde wandelingen met een afstand tussen de 7 en 15 km. Of zelf uit te zetten m.b.v. de wandelknooppuntenkaart Meetjeslandse Bossen. 

Op stap in Landschapspark Drongengoed (14,5 km)

Landschapspark Drongengoed is het grootste aaneengesloten bos van het gewest Oost-Vlaanderen. Met een oppervlakte van 550 hectare is het bos het restant van een middeleeuwse bosgordel tussen Gent en Brugge. De dorpen Knesselare, Ursel, Kleit en Oostwinkel liggen er als poorten omheen. De historische ontginningen, gekenmerkt door de afwisseling van veld- en bosgebied, zorgen voor een zeer specifieke landschapsvorm en dito mogelijkheden. Die mix maakt van het Landschapspark Drongengoed een zeer boeiend recreatiegebied met uiteenlopende bezienswaardigheden.

De geschiedenis gaat terug tot 1242. In opdracht van graaf Thomas van Savoye en zijn gemalin Johanna van Constantinopel werden in het Maldegemveld woeste gronden aan een drietal abdijen verkocht. De ontginning van deze heidegronden werd uitgevoerd door monniken van o.a. de Sint-Baafsabdij in Gent en de abdij Ter Doest in Lissewege. Ook de Norbertijnen van Drongen hadden er 97 ha. Later werd hun gebied uitgebreid. Zij bewoonden er de Drongengoedhoeve. Van de oorspronkelijke hoeve kan men nu nog het omgracht perceel op een 300-tal meter ten oosten van de huidige hoeve aantreffen.
Een bloeiende ontginningsfase, gericht op bosbouw, kwam er onder abt De Stoop, die in 1746 de huidige Drongengoedhoeve, liet bouwen. Hij liet ook de pachtgronden aanleggen via een dambordvormig drevenpatroon. De Franse Revolutie was de spelbreker en de abdij van Drongen en haar goederen werden in 1797 opgeheven. In 1798 werd de hoeve verkocht en kwam het eigendom in privé-handen. Vanaf dan wordt het bos weer gedeeltelijk omgezet naar landbouwgrond.
(Meer over de hoeve en haar geschiedenis vind je HIER).Gevarieerd natuurgebied
Dankzij de bosbouw loop je tijdens deze route door mooie, gevarieerde bosgebieden. Dankzij de ontginning ook langs akkers en weiden en kleinschalige boerderijen en gehuchten. Abt De Stoop moest accepteren dat niet alle gronden geschikt bleken voor akkerbouw. Natuurpunt, dat het gebied in beheer heeft, is nu bezig op die plaatsen het oude landschap te herstellen. Met als resultaat voor de wandelaar een ongekende afwisseling. Droge en natte heidevelden wisselen elkaar af. Oude visvijvers en vennen worden in ere hersteld. Slingerende vlonderpaden doorkruisen de natte gebieden, met blote voetenpaden ernaast voor de liefhebber. Twee uitzichtpunten op kunstmatig opgeworpen heuvels zijn aantrekkelijke rustpunten.

Wij beginnen onze route op de opgegeven P-plaats bij knp.16. We lopen de route tegen de klok in over een betonbaan in de richting van knp. 17. Na ca. 500 m. slaat de route een graspad in en daarna kunnen we kilometers lang onverharde paden volgen door de afwisselende landschapstypen. Achteraf kunnen we vaststellen dat meer dan 90% van de route over onverharde paden gaat. Door het bewust verhogen van de waterstand kan het hier en daar drassig zijn en zijn goede, waterdichte wandelschoenen aan te raden.

Het is voorjaar en de rijkdom aan planten en vogels maakt ons duidelijk hoe gevarieerd deze omgeving is en goed hij beheerd wordt. Als in het bos een paar reeën ons pad kruisen is het plaatje compleet.

De Drongengoedhoeve
De knooppuntenroute is perfect aangegeven. Het kaartje en de GPS-track kun je HIER vinden en downloaden/printen. Bij knp. 13 komen we aan op de schilderachtige historische Drongengoedhoeve.
In de hoeve is een landelijke herberg gevestigd (openingstijden HIER), in het bakhuis is een infopunt. We kopen er de knooppuntennetwerkkaart van de Meetjeslandse Bossen, waar als extra een boekje met drie wandelingen met achtergrondinformatie bij zit.

In de oude schuur vind je het Landschapsinfocentrum, waar de stichter, abt De Stoop, het verhaal vertelt van hoe het Drongengoed en de hoeve ontstonden. Het bezoekerscentrum verrast ook met een buitenverhaal, waarbij je tijdens een wandeling van ongeveer 2 km de geschiedenis van deze parel ontdekt. De hoeve schittert verder met een educatieve boomgaard en een kruidentuin. Keramiekatelier Cuesta is in één van de gebouwen gehuisvest. Rondom de hoeve liggen twee kinderspeelzones.

Na een overheerlijke cappucino (laat dat maar aan de Vlamingen over) lopen we de laatste km naar de auto. Volgens de GPS hebben we dan ruim 16 km gelopen (officiële afstand 14,5 km). We hebben een heerlijke (doordeweekse) wandeldag achter de rug, zijn weinig mensen tegengekomen, ondanks het schitterende wandelweer. Alleen bij de hoeve was het druk, iedereen (fietsers, wandelaars, koetsiers, ruiters, busreisjes) komt op dit rustpunt af.

Verder liepen we deze week nog een Geocacheroute met de kleindochters door een park in Spijkenisse van 5 km. Waarmee het totaal van deze week op 21 komt.

© Jannie Trouwborst, april 2017.

Stand na 13 weken: 250/1000km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten