dinsdag 18 april 2017

Week 15: De smokkelaars van Stekene

We zijn zo graag in de vrije natuur, omdat deze geen mening over ons heeft ( Friedrich Nietzsche).

Wandelsport Vlaanderen
 
Toen wij in Zeeuws-Vlaanderen kwamen wonen, ontdekten we al snel, dat onze zuiderburen niet alleen hartstochtelijke koersers (wielrenners) zijn, maar dat ze ook graag mogen wandelen, vooral in clubverband. Door lid te worden van een wandelclub (De Kwartels in Assenede) werd ons de mogelijkheid geboden om niet alleen deel te kunnen nemen aan de door hen georganiseerde tochten, maar ook aan de ruim 2000 andere "wandelmarsen" (zoals er daar gezegd wordt) in België. We worden elk jaar voorzien van de dikke "wandelbijbel" van het overkoepelende orgaan: Wandelsport Vlaanderen. Daarin staan alle tochten met informatie over afstanden en vertrekpunten, omgeving en aantallen deelnemers van het jaar ervoor. En daar worden ook de verschillen duidelijk: niet alleen veel meer tochten dan in Nederland, ook op doordeweekse dagen, maar ook veel meer deelnemers. Is men in Nederland al blij met tussen de 200 en 400 deelnemers, in Vlaanderen wordt men pas enthousiast bij 1000 en meer, zelfs 2500 komt geregeld voor.

Nu houden wij niet zo van massale wandeltochten, maar het stelde ons wel in staat om kennis te maken met de natuurgebieden in onze omgeving. Door tegenwoordig te kiezen voor doordeweekse tochten kunnen we de drukte wat mijden. Bovendien loop je dan nooit in een file en kun je af en toe een wandelbankje uitproberen. Het is ideaal om onderweg om de 6 km ongeveer een rustpunt te vinden, voorzien van toiletten en soep e.d. De weinige wandelclubs die Zeeuws-Vlaanderen zelf telt, zijn ook aangesloten bij Wandelsport Vlaanderen en ontvangen ook veel Vlaamse wandelaars.

De Smokkelaars van Stekene

Donderdag organiseerde wandelclub De Smokkelaars hun 15de Linietocht, met de keus uit 6, 12 of 20 km. We wandelden daar al vaker en omdat ik tijdelijk i.v.m. met medicijnen niet in de zon mag, wist ik dat het een goede keus was: voornamelijk bosgebied. Lange mouwen, een petje op, in de schaduw lopen en met licht bewolkt weer moest het goed gaan. En dat ging het ook. Deze route is heel mooi in het voorjaar. De Linie die hier bedoeld wordt, ontstond in de  Tachtigjarige oorlog en maakt deel uit van de fortenlinie bij Hulst en Axel. Via het waterwingebied bij Clinge en Sint Jansteen (Nederland) wandelden we weer terug naar Stekene. Wij kozen voor 12 km, maar de afstand klopte niet helemaal. Bovendien moesten we de auto nogal ver weg parkeren. Dus kan ik weer 15 km op mijn lijstje noteren.

Speurtocht

Zaterdag waren we in Spijkenisse bij de kleindochters. Gewapend met stoepkrijt vertrokken opa en jongste kleindochter via het park naar een onbekende bestemming. Een kwartiertje later volgden oma en de andere kleindochter. Pijltjes zoeken en andere aanwijzingen, zo vonden we elkaar terug bij de kerk van Hekelingen. Toen werden de rollen omgedraaid. Die tocht leidde naar de speeltuin vlakbij huis. En zo hebben ze 5 km afgelegd als training voor de mini-avondvierdaagse in juni.....

Dat maakt het totaal voor deze week 20 km.

© Jannie Trouwborst, april 2017.

Stand na 15 weken: 291/1000km.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten