woensdag 12 april 2017

Week 14: De Liniewegel

Alleen de mens die zich kan ontspannen, is in staat te creëren en in zijn geest ontstaan heldere ideeën (Cicero).

Tot enkele jaren geleden waren wij "meter en peter" van een aantal Oost-Vlaamse wandelroutes. We liepen ze een paar maal per jaar na en gaven tekortkomingen door, zodat ze hersteld konden worden. Eén van onze favorieten was De Liniewegel. Hoog tijd om die weer eens te bewandelen. 

De Liniewegel (8 - 11 km).
De route begint bij de kerk van Eksaarde. Ze is bewegwijzerd met groene 6-kantige schildjes en gaat voor zeker 90% over onverharde paden door natuurgebieden. Onderweg staan informatieborden die de historie van de plek of de natuurwaarden aandacht geven. Er is een rustpunt bij de Kruiskapel en het pomphuisje en horeca ongeveer halverwege. De route is 8 km lang, maar eenvoudig uit te breiden naar 11 km.
Alle informatie over deze route vind je HIER. Je kunt er de routekaart printen, een GPX-file downloaden en desgewenst de folder bestellen met uitgebreide routebeschrijving met begeleidende info over alle belangrijke bezienswaardigheden en leuke stops. Hierop is ook goed te zien hoe je route kunt verlengen.

Historie en natuurschoon
Wegel is een Vlaams woord voor smal weggetje/pad, vaak langs het water. Linie is een militaire term. In Zeeuws-Vlaanderen vooral bekend uit van de Staats/Spaanse linies uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Deze Linie heeft echter een andere achtergrond. Ze was in 1702 een militaire verdedigingslijn die de Franse provincie Vlaanderen moest beschermen tegen de Republiek Nederland. Je start je wandeling langs de grillige grenzen van deze oude militaire versterking De Linie.

Over de smalle wegel, langs het water, door bos- en natuurgebieden wandel je naar de Kruiskapel. Het is een bedevaartkapel. Vanaf de dorpskerk loopt een 2 km lange weg met 14 kruiswegkapelletjes tot aan de kapel. Eenmaal per jaar (september) wordt er een bedevaarttocht gelopen. Tijdens de wandeling zie je maar een enkel kapelletje (vlak bij de dorpskerk o.a.).

Opnieuw de natuur in en na een klein stukje fietspad volgt de Moervaart. Waar nu het restaurant is legden vroeger de riviervrachtschepen aan. Kilometers lang volgen we vervolgens de oever van deze slingerende waterweg, met fraaie vergezichten. Bij het pomphuisje is een rustpunt. Je kunt van daar de officiële route volgen of rechtdoor langs het water blijven lopen tot de Spletterenbrug, een oude spoorbrug die nu dienst doet als fietsbrug. Wij kiezen voor dat laatste en lopen daarna over een karrenspoor onderlangs de spoordijk weer in de richting van Eksaarde. We nemen de eerste weg rechts die ons vanzelf bij het beginpunt brengt (11 i.p.v. 8 km). Nog verder doorlopen kan ook.

Samenvattend
- Natuurroute met historische achtergrond tussen de 8 en 11 km.
- Voor 90% onverhard over graspaden en karrensporen
- Horeca in Eksaarde en halverwege bij de brug over de Moervaart (Keizershof)
- Bedevaartskapel met kruiswegkapelletjes
- GPX-route en printbaar kaartje
- Wandelkaart met achtergrondinfo (KLIK HIER)

Verder deze week:
Een wandeling door natuurgebied de Margarethapolder (ten oosten van Terneuzen) via Buurtschap de Griete. Na de koffie in Café De Griete (waar wandelaars, fietsers en motorrijders graag iets mogen drinken) over de zeedijk langs de Westerschelde terug naar de Margarethapolder. Ongeveer 7km. En nog 3 km i.v.m. met het vrijwilligerswerk bij Staatsbosbeheer. Totaal dus 21 km.

© Jannie Trouwborst, april 2017.


Stand na 14 weken: 271/1000km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten