zondag 20 september 2020

Wandeltraining week 16: Ommetje Zuiddorpe en de Wallen van Retranchement

De komende weken onderneem ik een poging een afstand van 10 km zonder problemen te kunnen lopen. Hier vind je geregeld een verslag van de vorderingen. Met wetenswaardigheden over de omgeving waarin ik loop.

In de zestiende trainingsweek staat het volgende schema op het programma: 6,5 - 4,5 - 9,5 km.


Maandag 14 september:
Het belooft een bloedhete dag te worden, dus besluiten we vroeg op pad te gaan om een rondje van ongeveer 6,5 km door de Braakman-Zuid te lopen. We kiezen zoveel mogelijk voor beschaduwde paden en wandelen kriskras in de richting van het uitkijkpunt. Daar rusten we even uit en nemen een andere weg terug naar de P-plaats. We komen tot twee keer toe wandelaars tegen die het Grenslandpad lopen, te herkennen aan het LAW-boekje in hun hand. Door de Braakman loopt dan ook een
van de mooiste trajecten in Zeeuws-Vlaanderen. 

 

Ondanks de hitte begint de herfst zich al aardig te roeren. We zien verschillende paddenstoelen en veel bomen beginnen te kleuren en hun bladeren los te laten. Afstand schatten gaat steeds beter: we lopen dit keer 6,45 km, met een behoorlijk tempo (voor mijn doen): 4,6 km/uur.


Dinsdag 15 en woensdag 16:
rustdagen.


Donderdag 17:
Voor vandaag staat er 4,5 km op het programma. Dat komt mooi uit om weer eens een Ommetje te maken van de Gemeente Terneuzen. Die van Zuiddorpe is precies lang genoeg. Het dorp is vooral bekend door de enorme lindebomen op het Dorpsplein en door de asperges die in de omgeving geteeld en in het dorp geserveerd worden.
Elk jaar in augustus wordt het boekweitfeest gevierd, een gewas dat hier vroeger veel verbouwd werd. Op de toegangspoort naar Fort Sint Jan staat het wapen van het dorp met de 3 boekweitplanten.

In de middeleeuwen was heerlijkheid Zuiddorpe in bezit van familie Van Ghistele. Familie Van Ghistele was een oude en invloedrijke adellijke familie van Vlaanderen die in Zuiddorpe het kasteel de Moere bezat. Joos van Ghistele (1446-1516), heer van Maelstede, Moere, Axel en Hulst ondernam in 1481 een bedevaartstocht naar het heilige land. Hiermee verkreeg hij de bijnaam de grote reiziger. Op zijn tocht heeft hij, naar eigen zeggen, zaadjes van de boekweitplant in zijn holle pelgrimsstaf gesmokkeld. In zijn tijd gold een streng exportverbod op boekweitzaadjes. Na zijn terugkeer in Zuiddorpe teelde hij als eerste in Nederland boekweit. De drie boekweitplanten in het wapen van Zuiddorpe herinnert hieraan (Wikipedia).

Bij de start naast de kerk, staat een plattegrond met de routes en een bakje met routefolders van de 4 wandelroutes die de Stichting Kerkenpaden Zuiddorpe ontwikkeld heeft. Ik besteedde er al eerder uitgebreid aandacht aan, zie HIER. Vandaag kiezen we voor het Ommetje dat over een route gaat die we nog niet eerder liepen. Het gaat niet helemaal naar wens: de GPS-route loopt niet helemaal gelijk met de route op het kaartje uit de krant, er ontbreken af en toe gele pijlen (die weer niets te maken hebben met de eigen pijlen van de kerkenpadroutes). Daardoor lopen we een enkel mooi pad mis en meer over asfalt dan nodig. Het wordt ook snel warmer. We hebben het niet zo naar onze zin, al is het op zich best een aardige wandeling. Terug op het Dorpsplein blijkt ook nog de horeca dicht te zijn vanwege een trouwerij. Het is niet anders.

We hebben 5,3 km afgelegd (door het mislopen), met een gemiddelde van 4,5 km/uur. Meer info over de route en de GPX file vind je HIER.

Vrijdag 18 september: rustdag.

Zaterdag 19 september: Nu we al twee keer onbedoeld een route gelopen hebben van meer dan 10 km besluit ik de 9,5 km die voor deze week op het schema staat ook maar uit te breiden naar 10 km. Ik kies een wandeling van Roots via RouteYou vanuit RetranchementBoomkikkers in Zeeuws-Vlaanderen. De route is 10,2 km en gaat voor een deel over bekend terrein. We gaan vroeg op pad om drukte en warmte voor te zijn. 


In heel Zeeuws-Vlaanderen zijn vestingsteden te vinden, ontstaan ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Vele hebben nog een omwalling, waarover gewandeld kan worden. Ook de verbindingen tussen de vestingsteden en forten zijn nog aanwezig of hersteld. Je kunt er alles over te weten komen in museum Het Bolwerk te IJzendijke. Wie de rondwandeling (bewegwijzerd) maakt over de wallen van Retranchement (het Franse woord voor verschansing in de vorm van een aarden wal zonder vaste vorm) krijgt een goed beeld van wat dat inhoud. Je bent dan zo'n, 4,5 km onderweg. Het stadje zelf is ook een bezoek waard, met o.a. een goed onderhouden houten standaardmolen en gezellige horeca. In het voorjaar kun je het natuurgebied van de wallen volop boomkikkers horen. Als je met een gids meegaat, zie je wellicht de kleine gifgroene kikkertjes.

Buiten de wallen bevindt zich de herstelde redoute Fort Berchem, die toegankelijk is. Het is een aanrader om even door het hekje te gaan: de ingang ligt aan de andere zijde, uit het zicht, je moet er eerst omheen lopen. De route die wij vandaag lopen komt er langs. 


We volgen de route via de GPS-track en hebben het de eerste 6 km enorm naar onze zin. De wallen zijn altijd leuk om te belopen en na Fort Berchem volgen we voornamelijk onverharde paden, lopen door een natuurgebied en rusten na een uurtje uit op een paar hooibalen bij een boerderij. Het is zonnig, maar er staat ook wat wind en het is niet warm. We komen tot vlakbij Sluis. Daar worden we via een infobord opmerkzaam gemaakt op de plek waar de voormalige Zwingeul met de Haven van Sluis lag. Er volgt een stukje over het fietspad naast langs de Provinciale weg, waar het al wat drukker begint te worden. We kijken uit naar het moment dat we linksaf mogen slaan om terug te keren naar ons startpunt.

En dan blijkt dat we de route beter andersom hadden kunnen lopen: we zijn de voorbij razende auto's kwijt, maar komen nu op een heel druk fietspad terecht. Hier hadden we niet op gerekend: mountainbikers, elektrische fietsen, bromscooters, toerfietsers, bakfietsen en recreatiefietsers. Van achter ons en van voren, met flinke snelheid en soms in flinke groepen. En 1,5 m afstand houden? Je mag blij zijn als ze je niet van het fietspad rijden. Het is voortdurend goed opletten. En dat bijna 4 km lang.

Gelukkig vinden we halverwege in een bocht een bankje, met de rug naar het fietspad. We strijken er neer voor een boterham en verzamelen een half uur lang de moed ons weer in het fietsverkeer te begeven. Vanaf het fietspad heb je zicht op een groot natuurgebied met veel vogels. We gaan hier zeker nog eens heen, maar niet meer in het weekend en in een ander jaargetijde. En tegen de route in, want in de vroegte is het vast minder druk op het fietspad.


Langs Fort Berchem bereiken we Retranchement weer, lopen opnieuw over een stuk van de wallen en komen uit bij de parkeerplaats. Moe, maar niet uitgeput. De teller staat op 10,4 km, met een gemiddelde van 4,4 km/uur.

N.B. Van deze route bestaat ook een uitgebreidere versie van 17,4 km, die ook de wallen van Sluis meeneemt. Die vind je HIER. 

Zondag 20 september: rustdag.

Resultaten zestiende week

De afgelopen week heb ik 3 keer gewandeld en in totaal ruim 22 km afgelegd. Meer dan het schema. Weer blijkt dat na elk wandeluur even rusten belangrijk is. Een mooie, afwisselende omgeving helpt enorm om de vermoeidheid minder te voelen.

De laatste wandeling toont voor mij aan dat het gestelde doel van 10 km bereikt is. Maar voor ik verder ga met het volgende doel (15 km op een dag) laat ik dit schema los en ga ik de komende tijd 2 maal per week wandelen. Eén korte wandeling tussen de 4 en 6 km (onder andere de nog resterende Ommetjes) en één lange van ca. 10 km.

© Jannie Trouwborst, september 2020.

Sinds 31 mei 2020 in totaal gelopen: 272 km (afgerond).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten