zaterdag 21 november 2020

De fortenlinie bij Koewacht

Vrijdag 6 november was een prachtige herfstdag. Hij begon fris, met wat lichte mist. Maar de zon won al snel aan kracht en maakte er een aangename wandeltemperatuur van. Voorzien van een lunch voor onderweg gingen we om kwart voor elf onderweg naar de start van onze wekelijkse lange wandeling.

De wandelknooppuntenkaart

De wandelknooppuntenkaart voor Oost-Zeeuws-Vlaanderen (Langs linies en kreken) uit 2014 is bijna versleten, zo vaak heeft zij al gediend om een wandeling uit te zetten. Ook dit keer lag zij aan de basis van onze wandeltocht. Dat het na zes jaar tijd wordt voor een nieuwere uitgave merkten we onderweg. Een tijdelijke oplossing kan zijn de Plan je eigen route van de VVV Zeeland.

Voor wie de tocht na wil lopen hier de juiste getallen van de route (overgenomen van de VVV site): 

Start P-plaats aan de Kievitendreef (ten z.o. van Axel, zijweg van de Tweede Verkorting). Daarvandaan rechtsaf het bos in, in de richting van nr. 65. Vervolgens: 92  - 91 - 90 - 82 - 81- ri 65 (tot de P-plaats). Doordat wij verdwaalden in het begin werd de lengte 9,9 km. Een extra rondje, dat wij niet durfden te maken in verband met de onjuistheid van onze oude kaart, zou kunnen zijn: na 81 - 80 - 86 - 87 - 81. Je loopt dan verder over de liniedijk, ziet meer forten en gaat nog door een stukje bos. De route komt dan op ongeveer 10 km uit. Hij is voor 80% onverhard.


Onderweg

We kiezen voor de route rechtsom, zodat we in het begin het langste verharde stuk al gehad hebben en verder kunnen genieten van voornamelijk onverhard lopen. We volgende de gele pijltjes van het wandelnetwerk en komen na een klein stukje bos uit bij een toegangsbordje van Staatsbosbeheer, met daarop een pijltje rechtsaf. We zijn verheugd. Want op onze oude kaart staat een slingerend akkerrandpad langs een watergang, dat een heleboel asfalt zal schelen. Het zou er in 2015 moeten liggen. Inderdaad zien we, als we de pijl volgen en de weg oversteken, een breed graspad langs de watergang. We volgen het pad een paar honderd meter, maar lopen helaas vast op een pas ingezaaide akker, zonder ruimte voor wandelaars langs het water. Er zit niets anders op, dan weer terug te keren naar het asfalt en het vervelendste stuk van de route te lopen: over het asfalt van de Tweede Verkorting en de parallelweg van de N258. Blijkbaar is deze gewenste verkorting langs het water niet gerealiseerd.

 

Forten en linies

In deze omgeving herinnert nog veel aan de Staats-Spaanse Linies uit de Tachtigjarige Oorlog. Bij 65 lopen we langs Fort Ferdinandus (waarvan niet veel meer te zien is) kilometers lang onverhard naar Sint Andries, een buurtschap genoemd naar een verdwenen fort. Daar staat bij 91 een picknickbank, vol in de zon, een uitgelezen plek voor de lunch. De gele pijl nodigt ons uit de Fortdijk op te gaan. Even moeten we er weer af voor een klein stukje asfalt. Dat leidt ons langs de Theetuin Koewacht. Helaas gesloten vanwege de Corona, maar we gaan er zeker nog eens op bezoek. Kijk vooral even op hun website.


Dan gaat het weer onverhard langs het Grote Gat, met bankjes voor een prima uitzicht. Bij het voormalige Fort Sint Nicolaas gaan we de liniedijk weer op en lopen door tot de grote visvijvers bij knp 81. De overige forten op deze route bewaren we voor een andere keer en kiezen de route richting 65 door het bosgebied van Staatsbosbeheer bij de Zandwinputten. Hier is altijd wel iets bijzonders te ontdekken: witte reigers en andere watervogels of grote plakkaten met waterlelies in het voorjaar. Met ons rondje om de grote plassen beëindigen we deze wandeldag. 

Overige wandelingen deze week

Nu de trainingsweken erop zitten, zal ik niet meer elke wandeling beschrijven. Vaak zullen ze hier al eerder voorbij gekomen zijn. We wandelen veel in de Braakman en de directe omgeving. Voor de gezondheid en om de conditie op pijl te houden. Voor het overzicht voor mezelf houd ik wel de km bij.

Resultaten drieëntwintigste week.

De afgelopen week heb ik 4 keer gewandeld en in totaal ruim 21 km afgelegd.

© Jannie Trouwborst, november 2020.

Sinds 31 mei 2020 in totaal gelopen: 376,5 km (afgerond).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten