zondag 30 augustus 2020

Wandeltrainingweek 13: De zeemeermin van Waterlandkerkje en de Goudenpolder

De komende weken onderneem ik een poging een afstand van 10 km zonder problemen te kunnen lopen. Hier vind je geregeld een verslag van de vorderingen. Met wetenswaardigheden over de omgeving waarin ik loop.

In de dertiende trainingsweek ga ik weer verder met het trainingsschema. Voor deze week is dat: 6,5 - 4,5 - 7,5 km.

Maandag 24 en dinsdag 25 augustus zijn rustdagen.

Woensdag 26 augustus: In de morgen stormt het, maar in de middag staat er alleen nog een stevige wind met stormvlagen. Ik waag het er toch maar op: het is droog en niet koud. Ik kies voor een lange wandeling door het buitengebied, aangevuld met een kort rondje door het dorp.


Omdat op de meeste dijken in het buitengebied hoge bomen staan die het behoorlijk zwaar hebben in deze wind, probeer ik mijn route langs boomloze dijken te kiezen waar ik uit de wind kan lopen. Of langs dijken waar de wind hun takken de andere kant op dwingt. Het is fijn lopen met deze weer goede temperaturen, ondanks de soms stevige tegenwind. Als ik na bijna een uur terug ben in het dorp, zie ik dat ik nog 2 km moet lopen. Ik besluit eerst even tien minuten uit te rusten, want ik ben toch wel moe. Als ik daarna de draad weer oppak voor een extra rondje door het dorp, gaat het verder zonder problemen: weer wat geleerd. Nu de tochten langer gaan worden is even rusten na een uur ongeveer een goed idee. Thuis gekomen zie ik 6,4 km op de app staan. Daar ben ik tevreden mee. Net als met de gemiddelde snelheid: 4,8 km/u.

Donderdag 27 augustus: De vooruitzichten voor de komende week zijn niet best, maar vandaag belooft het hier in het zuidwesten mee te vallen. We gaan dus maar vroeg richting het Braakmanbos-Zuid. De wind is gaan liggen dus we hoeven niet bang te zijn voor afbrekende boomtakken. De temperatuur is perfect: lekker fris, dus hebben we ook nauwelijks last van de dazen die met hogere temperaturen hier nog wel eens agressief aanwezig willen zijn. We kiezen onze eigen route over bekende en minder bekende paden en paadjes en rusten bij het uitkijkpunt op de heuvel even uit. Zoals meestal, komen we vrijwel niemand tegen. Als we eenmaal rond zijn, blijken we 5,1 km gelopen te hebben, met een gem. van 4,7 km/u. Het gaat goed zo.

Vrijdag 28 augustus: rustdag

Zaterdag 29 augustus: De weersvooruitzichten zijn alles behalve duidelijk voor vandaag. Er zouden aan de kust pittige buien kunnen vallen. Maar als ik opsta is de lucht stralend blauw. Op de buienradar zie ik inderdaad een front dichterbij komen, maar het trekt zo langzaam en met een rare boog richting Zeeuws-Vlaanderen, dat we toch maar besluiten het erop te wagen. Want wat het morgen gaat worden is al helemaal niet duidelijk. We kiezen voor het Hildegonda Ommetje van 7,5 km in en rond Waterlandkerkje, een dorpje dat onder de gemeente Sluis valt. We wandelden en fietsten al vaker in deze omgeving, maar het rondje uit deze (oude) folder liepen we nooit helemaal. De afstand is precies goed voor het afsluiten van deze wandeltrainingsweek.

In het wapen van Waterlandkerkje wordt een zeemeermin afgebeeld. Haar beeld staat bij de ingang van het dorp. De legende van de meermin vertelt over een visser uit Oostburg die na een dag niets gevangen te hebben, een zeemeermin in zijn netten ving. Hij wilde haar voor geld tentoonstellen op de markt. Een voerman uit Waterlandkerkje gooide de visser in het water en zo kwam de zeemeermin weer vrij. De meermin, Hildegonda, sprak de profetie uit dat Waterlandkerkje nog lang een klein dorp zou blijven. Maar dat het dorp wel in eendracht tot groei en bloei zou komen. Deze zeemeermin wordt ook afgebeeld in het wapen van het dorpje, ontstaan in 1669 als nederzetting rond een kerkje. Nog elk jaar worden in het weekend na Pinksteren de in de streek bekende Meerminnenfeesten georganiseerd.

We parkeren in de kern, voor het buurthuis (vroeger raadhuis, met de school ernaast). Vlakbij staat ook de markante, oude herberg "In Den Koning", 325 jaar oud. Napoleon zou er nog gelogeerd hebben. Er naast staat het historische dorpskerkje dat een roerige geschiedenis achter de rug heeft en nu dienst doet als cultureel centrum. Een Tiendpaal met de letters SB op de ene en SP op de andere zijde, verwijst naar de tijd dat de abdijen van Sint Baafs en Sint Pieter het hier voor het zeggen hadden. En eeuwenlang recht hadden op tien procent van de opbrengst van de boerderijen. Mooi al deze historische schatten bij elkaar, maar net genoeg voor een wandelingetje van hooguit een kwartier. Het Ommetje van Hildegonda gaat dan ook het buitengebied in.


Achteraf moeten we constateren, dat het een mooie route is, maar dat hij beter op de fiets afgelegd kan worden. Het eerste deel van de route bestaat vrijwel alleen uit asfalt en een lang en kaal fietspad langs de doorgaande weg naar Aardenburg, waar auto's met flinke snelheid voorbij razen. Ook de Liniedijk langs de Passageule (overblijfselen uit de Tachtigjarige Oorlog) bleek een teleurstelling. Alle bomen langs beide zijden van de weg, die dit stuk aantrekkelijk maakten, waren verdwenen.

Terug in het dorp, ruim over de helft van de wandeling, besluiten we dat we een koffie- en plaspauze inlassen in de inmiddels geopende herberg. We mogen plaats nemen op een prettig tuinterras aan de achterzijde van het gebouw. In de verte zien we de lucht steeds donkerder worden. We twijfelen: de zon schijnt nog steeds, maar zouden we het op het tweede deel van de tocht ook nog droog houden? Het is heerlijk wandelweer met de zon erbij een een beetje wind. We nemen de gok.

Ook het tweede deel van de tocht gaat uitsluitend over asfalt, maar dat bevalt beter. Onderlangs een dijk met leuke huisjes, dan om de Goudenpolder heen. Over dijken omzoomd met de voor Zeeuws-Vlaanderen kenmerkende rijen populieren. Met een mooi uitzicht over de meanderende resten van geulen in de polders aan de ander zijde van de Goudenpolderdijk, ooit verbonden met de Oude Passageule en de Braakman. We passeren een boerderij met biologische groenten. Op het land zien we de boer met zijn trekker mechanisch het onkruid verwijderen. Er rijdt vrijwel geen verkeer. Na een klein stukje fietspad langs de doorgaande weg naar Oostburg zijn we weer in het dorp. De lucht is betrokken, maar het is nog steeds droog. De teller geeft 8 km aan! Met een gemiddelde snelheid van 4,5 km/u. Ook deze week is het dus weer gelukt!

De oude folder van dit rondje is nog steeds te koop bij de VVV-Zeeland.

Zondag 30 augustus: rustdag

Resultaten dertiende week

De afgelopen week heb ik 3 keer gewandeld en in totaal 19,5 km afgelegd. Meer dan het schema. En door na elk wandeluur even te rusten, blijkt het geen enkel probleem.

© Jannie Trouwborst, augustus 2020.

Sinds 31 mei 2020 in totaal gelopen: 209,5 km (afgerond).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten