maandag 3 augustus 2020

Wandeltraining week 9: Ommetje van Biervliet en de Tobruk bij Boekhoute

De komende weken onderneem ik een poging een afstand van 10 km zonder problemen te kunnen lopen. Hier vind je geregeld een verslag van de vorderingen. Met wetenswaardigheden over de omgeving waarin ik loop.

De negende trainingsweek omvat 3 trainingen: 6,5 km - 4,5 km - 6,5 km. Dat is weer meer dan vorige week, het wordt spannend. We gaan het proberen. 


Maandag 27 juli: Nu de afstanden langer worden, kan ik ook mijn routes meer gaan afwisselen. De route van vandaag gaat richting Belgiƫ. Vanuit huis, door de dorpskern, langs de boomgaarden en akkers naar de grensweg tussen beide landen. Blijkbaar Belgisch grondgebied, want nog niet zolang geleden waren alle doorsteekjes om er te komen door de Vlamingen gebarricadeerd. Al mogen hier auto's rijden, de schapen hebben voorrang. Ze grazen dagelijks de bermen van de dijk af en worden binnen gehouden door een paar veeroosters.


Bij het Olmendijkje slaan we rechtsaf, passeren de bekende zwart-witte grenspaal, en zijn weer in Nederland. Boekhoute heeft op dit punt een stukje dodendraad nagebouwd uit de Eerste Wereldoorlog. Aan het eind van het Olmendijkje staan nog enkele bunkertjes uit de Tweede Wereldoorlog. Ze vormden een Duits uitkijkpunt om het Isabellakanaal en het haventje te kunnen bewaken. Een infopaneel vertelt de hele geschiedenis, je kunt binnen op eigen risico een kijkje nemen en ook hier hebben wij, vanwege het historische belang een geocache gelegd: De Tolbruk aan het Olmendijkje (GC3PC4D). 

Na een korte rustpauze vangt de terugweg aan. Een autovrije grinddijk, in de schaduw van hoge populieren, voert ons naar de oversteek van de doorgaande weg en vervolgens lopen we langs een akkerrandpad naar de binnendijk die ons terug moet brengen naar Philippine. We moeten erover heen. Omhoog gaat wel, eraf wordt iets lastiger, het is erg steil. Toch loopt hier de officiƫle wandelroute van het Wandelnetwerk. Het is erg warm geworden, de afstand blijkt meer dan ik had berekend en de tocht van de dag ervoor doet zich gelden. Zo eigenwijs om niet een rustdag in te lassen. Er ontstaan pijntjes en de vermoeidheid begint toe te slaan. De populieren op de dijk zijn vervangen door nog ielige boompjes en we missen de schaduw. Langs de voet van de dijk, over het brede graspad, bereiken we Philippine. Aan de trainingsafstand voldoen we ruimschoots. Het is 7,3 km geworden.

Dinsdag 28 juli: Een rustdag is op zijn plaats.

Woensdag 29 juli: Ik ben jarig, maar verwacht alleen 's middags wat bezoek door de Corona toestanden. Dus staan we vroeg op om in alle rust van een zgn. Ommetje (zie ook: HIER) te kunnen genieten. Dit keer wordt het Biervliet, een rondje van 5 km. (De Ommetjes die de gemeente Terneuzen deze zomer aanbiedt, zijn allemaal te vinden op RouteYou. Op RouteYou staan ook langere routes vanuit dezelfde plaatsen).

We wandelden vaker in Biervliet en omgeving en we komen er wekelijks voor onze TaiChi lessen. De wandeling start in het hart van dit kleine, historische stadje, dat al in 1183 stadsrechten ontving. 


Biervliet was in de 13e eeuw een dynamische en bloeiende handels- en nijverheidsstad met visserij, zout- en lakenindustrie. Jaar- en weekmarkten versterkten deze positie en ook het bezit van een goed bereikbare haven droeg bij aan deze bloei. Aan de oostkant van Biervliet lag een uitgebreid moer- of turfgebied, dat voor zout en turf werd afgegraven. De stad was tot ca. 1400 een centrum van zoutindustrie. Het zout was uitstekend geschikt voor het haring kaken (een uitvinding van Willem Beukelszoon, een visser uit Biervliet) en werd gewonnen door het verbranden van het zouthoudend veen uit de omgeving. Het weggraven van het zoute veen veranderde de waterhuishouding. Daardoor verzwakten de dijken. Door ernstige doorbraken en overstromingen in 1375 en 1404 kwam Biervliet zelfs op een eiland te liggen en aan de handel met Vlaanderen, uitgezonderd zout, kwam toen een einde.

We lopen langs verschillende monumenten en via de Molenberg omlaag de polders in. Het hoogteverschil is opvallend en de namen Kleine Zoute polder en Grote Zoute polder zeggen genoeg. Het is heerlijk wandelweer, niet te warm, zonnig en met een fris windje. Terug in de bebouwde kom, komen we langs de voormalige R.K. kerk (die omgebouwd wordt tot hotel) en de buurttuin, een leuk initiatief. Langs de volkstuinen volgt nog een extra ronde door het Poortbos, ook een initiatief van de inwoners van Biervliet. Met schapen en hoogstam fruitbomen, een visvijver en een ontdekroute voor kinderen. Terug bij het standbeeld van Willem Beukelszoon zit de wandeling erop. Er staat 5,6 km op de teller. Netjes! En geen problemen of vermoeidheid. 

Een aantrekkelijk rondje. Alle informatie over route, achtergronden en een kaartje en GPS-track vind je via deze link: Ommetje Biervliet 

Donderdag 30 juli: een rustdag.

Vrijdag 31 juli: de hitte die voor vandaag is voorspeld, houdt ons binnen, een rustdag.

Zaterdag 1 augustus: ook de tuin vraagt om aandacht. De laatste wandeling van deze week stellen we uit tot morgen.

Zondag 2 augustus:
ons vertrekpunt is weer de P-plaats van de Braakman-Zuid. Dit keer kiezen we voor een route aan de westkant van het Isabellakanaal. We lopen door het bos langs het kanaal naar de grote brug, dan via het hondenuitlaatbos en een stukje polderweg naar het onverharde Jagerspadpad. Het voert ons langs de gezellige boeren SRV-camping De Savooyaard. Er staan lekker ruim uit elkaar de nodige caravans, tenten en campers.


Bij het sluisje staat op de dijk een fijn bankje. We rusten er even uit en genieten van het uitzicht. Via nog een stukje polderweg komen we bij de andere ingang van het Braakman-Zuid bos. En via het houten bruggetje steken we het water weer over. Het Isabellakanaal is hier al overgegaan in de Braakmankreek, voor het water dat er door stroomt maakt het niets uit. Nog een kleine kilometer door het bos en we staan weer op de P-plaats met 7,1 km op de teller.

Volgende week lopen we deze route nogmaals in de andere richting. De meeste foto's bewaar ik maar voor die volgende keer.

Resultaten negende week 

De afgelopen week heb ik 3 keer gewandeld en in totaal 20 km afgelegd. Meer dan op het trainingsschema stond (17,5 km) voor deze drie wandelingen.

© Jannie Trouwborst, augustus 2020. 

Sinds 31 mei 2020: training (116) km, totaal gelopen (145) km (afgerond).

1 opmerking:

  1. Je bent goed bezig Jannie! Fijn dat je afstanden wat groter worden en je dan ook andere routes kunt gaan lopen. Veel Succes verder!

    BeantwoordenVerwijderen