Mijn doel om weer 10 km te kunnen wandelen is bereikt. Nu is het zaak dat met steeds meer gemak te kunnen doen en de opgebouwde conditie vast te houden. Voorlopig zal ik twee wandelingen per week maken. Een van 4 tot 6 km en een van ca. 10 km. En natuurlijk blijven vertellen over de bijzonderheden van de omgeving.
Maandag 21 september: rustdag
Dinsdag 22 september: Deze zomer heeft de gemeente Terneuzen voor al haar 14 kernen een Ommetje laten maken en op de website geplaatst, inclusief informatie. Via een link is het mogelijk de bijbehorende GPX-files op RouteYou.com te downloaden. Het overzicht van al deze Ommetjes vind je: HIER.
De afgelopen weken hebben wij er 7 gelopen: Hoek (Vremdieke), Biervliet , Philippine, Westdorpe (Canisvliet), Zandstraat, Axel en Zuiddorpe. We zijn dus op de helft. Het is de bedoeling om ook de andere helft nog te lopen. Zo komen hier dus nog voorbij: Terneuzen, Zaamslag, Koewacht, Overslag, Spui en Sluiskil. En vandaag lopen we het Ommetje van Sas van Gent. Het is een van de laatste mooie dagen van deze zomer. Ik maak me al zorgen over de rest van de week, waar voor harde wind, lagere temperaturen en veel regen in Zeeland voorspeld zijn. Hoe dat met de langste wandeling moet?
In Sas van Gent komen we vaak en de wandeling heeft dan ook niet veel verrassends voor ons. Voor de geschiedenis, andere wetenswaardigheden en informatie over het geweldige museum daar verwijs ik graag naar een eerder blog daarover (KLIK HIER) Het oorspronkelijke rondje is maar 3,8 km. We hebben er zelf dus nog maar een stukje aangeplakt. Dat bracht ons naar de uiterste punt van het schiereilandje in het Kanaal van Gent naar Terneuzen. In de schaduw op een bankje van het uitzicht genieten is niet verkeerd tijdens deze laatste uren van de zomer. De uiteindelijke afstand bleek 4,5 km te zijn met een gemiddelde snelheid van 4,6 km/uur. Op verharde ondergrond loop je nu eenmaal iets sneller, blijkbaar.
De GPX-file van de oorspronkelijke route vind je HIER.
Woensdag 23 en donderdag 24 september: rustdagen.
Vrijdag 25 september: Ik had een geweldig leuke wandelroute opgezocht van ruim 10 km aan de andere kant van de tunnel. De weersvooruitzichten voor vandaag zijn echter zo dramatisch voor Zeeland dat ik het niet aandurf. Storm en slagregens wil je niet meemaken op de Westerscheldedijk bij Ritthem en Fort Rammekens. Dat bewaren we dus maar tot een andere keer.
De ochtend zou tot ca. 12 uur nog droog moeten zijn, de wind zal langzaam aantrekken. Dat betekent dat we nog wel een rondje in de omgeving kunnen maken. Dit keer in de Braakman-Noord: de hoge, oude bomen in Zuid vertrouw ik niet met veel wind. In Noord zijn er daar veel minder van.
De gele route is de langste route in Noord en zou 9 km moeten zijn. Daar moeten we het deze week dan maar mee doen. Na de vele regen die de afgelopen nacht al gevallen is ziet alles er heerlijk fris uit. Hoewel veel bramen er verdroogd uitzien, treffen toch nog een paar plekjes aan waar ze zoet en sappig aan de struiken zitten. Die kun je niet laten hangen natuurlijk.
Op een bankje vind ik een prachtig beschilderde steen. Ik neem hem mee om later op te zoeken wat "Doodle-stones" zijn. (Op FB vind ik de bijbehorende groep. Het lijkt me wel een leuke hobby. We zullen de steen weer elders neerleggen.)
Veel kruiden lijken opnieuw in bloei te staan, terwijl ook de paddestoelen al hun best doen. De kardinaalsmuts bloeit uitbundig. De gevolgen van extreme droogte in de vorm van lage waterstanden in de doorgaans zo fraaie kreken en poeltjes zijn dramatisch. Sommige zijn totaal uitgedroogd. Er zal nog heel wat regen moet vallen... Halverwege rusten we uit op "onze" picknickbank (gekregen van onze kinderen en kleinkinderen, toen we 50 jaar getrouwd waren).
Vanwege de toenemende wind en een enkele spat kiezen we niet voor het stuk van ca. 800 m. van de officiële route over de kruin van de dijk, maar voor het fietspad dat er evenwijdig aan loopt. Zo komen we tenminste ook nog langs het vogeluitkijkpunt over de Grote Plas. Via het graspad er tegenover sluiten we even later weer aan op de route.
De spetters beginnen serieus te worden en we besluiten stevig door te stappen. Geen tijd meer voor bramen, foto's en bankjes. Het regent flink als we de auto bereiken, maar eenmaal ingestapt barst de bui pas echt los.
Tijdens onze wandeling hebben we maar 3 mensen gezien: een wielrenner en twee wandelaars. Wat een verschil met vorige week....
We hebben vandaag ruim 8 km gelopen met een gemiddelde snelheid van 4,8 km/uur! De afstand is niet helemaal genoeg, maar vooruit maar. De snelheid is vooral te danken aan het laatste stuk, toen het echt ging doorregenen en we zo snel mogelijk de auto wilden bereiken.
Meer lezen over de wandelmogelijkheden in de Braakman-Noord? Lees er dan over in een eerder blog: KLIK HIER. Onze wandelroute (grotendeels langs de gele pijltjes) staat als GPX-track op RouteYou. Klik daarvoor hier: Braakman-Noord.
Resultaten zeventiende week
De afgelopen week heb ik 2 keer gewandeld en in totaal ruim 12,5 km afgelegd. De herfst is begonnen. We zullen rekening moeten gaan houden met andere weersomstandigheden.
© Jannie Trouwborst, september 2020.
Sinds 31 mei 2020 in totaal gelopen: 284,5 km (afgerond).